Afbeelding
NVM

Verkoop Barneveldse woningen ver boven vraagprijs

9 augustus 2021 om 09:52 Wonen

BARNEVELD De woningmarkt in de gemeente Barneveld blijft record na record verbreken. De prijzen stijgen onverminderd, waarbij kopers soms vele tienduizenden euro’s boven de vraagprijs betalen om de woning te kunnen bemachtigen. Veel mensen blijven hierdoor teleurgesteld achter.

In het tweede kwartaal van 2021 lagen de uiteindelijke verkoopprijs en de vraagprijs van een woning in de gemeente Barneveld gemiddeld ruim zes procent uit elkaar, zo blijkt uit het woningmarktrapport van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De gekte is het grootst bij de tussenwoningen. Hier is het verschil tussen vraag- en transactieprijs maar liefst elf procent. Globaal kan het gaan om overbiedingen van zo’n 30.000 euro. Tussen januari en maart van dit jaar werd er ook al ver boven de vraagprijs geboden; toen was het verschil nog ‘slechts’ zes procent. In de anderhalf jaar daarvoor schommelde dit percentage zo tussen de één en drie procent.

HOEKWONINGEN Ook voor Barneveldse hoekwoningen zijn kopers bereid om dieper in de buidel te tasten dan de prijs waarvoor de aanbieder deze in de markt heeft gezet. Het verschil tussen vraag- en transactieprijs lag in dit segment op negen procent in het tweede kwartaal, gemiddeld tussen de 40.000 en 45.000 euro. Tussen januari en maart bedroeg dit percentage nog drie procent. Bij de appartementen (6,5 procent), twee-onder-één-kap (drie procent), vrijstaand (twee procent) werden woningen eveneens voor (veel) lagere prijzen aangeboden dan waarvoor ze uiteindelijk worden verkocht.

In bijna alle woningcategorieën bleven de vraagprijzen in het tweede kwartaal de pan uitrijzen. Enige uitzondering vormden de appartementen, waar de NVM een lichte daling van de vraagprijs terugziet. Voor een tussenwoning in de gemeente Barneveld werd voor het eerst gemiddeld meer dan drie ton gevraagd. Verreweg de grootste prijsstijging was te zien bij de vrijstaande woningen. Kostten die in de eerste drie maanden van 2021 iets minder dan zeven ton, in het tweede kwartaal steeg die prijs tot boven de 900.000 euro.

SCHAARSTE Een belangrijke oorzaak van de voortdurende prijsstijgingen is de steeds grotere schaarste: er worden simpelweg steeds minder woningen te koop aangeboden. Met name in het segment van de vrijstaande woningen valt de ontwikkeling op: eind 2019 waren er zo’n tachtig per kwartaal beschikbaar, begin dit jaar waren dit er nog zo’n 25 en inmiddels is dit aantal verder afgenomen tot 12 woningen.

Jannes Bijlsma