Afbeelding
Erik van 't Land

‘Voldoende belangstelling voor ecodorp De Glind’

7 augustus 2021 om 09:13 Nieuwbouw

DE GLIND Het bouwplan voor de realisatie van 24 zogeheten ecowoningen op het voormalige voetbalveld van voetbalvereniging SV De Glind, aan de Postweg in De Glind, kan op voldoende belangstelling voor toekomstige bewoners rekenen. Ook de gemeente Barneveld is enthousiast over het plan. Naar verwachting worden de huizen eind 2023 gerealiseerd.

Dat meldt woordvoerder Sacha Sluijter namens Ecowonen Midden-Nederland, initiatiefnemer van het project. Op dit moment zijn 19 van de 24 te bouwen huizen toegewezen. ,,We merken ook tijdens onze maandelijkse online informatie-avonden dat er veel belangstelling is.’’ De meeste toekomstige bewoners komen uit de regio Barneveld en Amersfoort, maar er is ook belangstelling vanuit de Randstad. In september koopt de organisatie de grond over van de huidige eigenaar, De Rudolphstichting in De Glind. Deze stichting heeft plannen om het bouwproject aan te vullen met zelf nog zeven woningen in dezelfde bouwstijl.

Het plan voor de ecowijk werd twee jaar geleden via deze krant gelanceerd. Het idee is om superduurzame woningen te realiseren. ,,Uiteraard gasloos, met zonnepanelen en extra isolatie, maar we kijken ook een aantal stappen verder’’, zegt Sluijter. ,,Ook in de keuze van bouwmateriaal en in de technische installatie kun je namelijk de focus leggen op duurzaam.’’ Eerder noemde Ecowonen voorbeelden als kalkhennep en leem met stro. ,,We hebben op dit vlak nog geen definitieve keuzes gemaakt.’’ Wel zijn eerste bouwschetsen door de architect voorgelegd aan de aspirant-bewoners.

Verder zijn er plannen voor onder meer een gemeenschappelijke tuin en een gemeenschappelijke ruimte. Sluijter: ,,De bewoners zien om naar elkaar als goede buren, maar tegelijkertijd heeft ieder ook zijn eigen privacy.’’

Een eerste schetsplan voor de nieuwe wijk in De Glind is inmiddels ingediend bij de gemeente Barneveld. Voor het plan met woningen, moestuin, groen en parkeerplaatsen is het gehele voetbalveld nodig. De gemeente reageert enthousiast op het plan. ,,Met een vooronderzoek is dit plan recent binnen een zogeheten ‘planatelier’ besproken’’, zegt gemeentewoordvoerder Inge Luigjes. ,,We vinden het een mooi initiatief waaraan we graag meewerken.’’ Het plan past volgens haar binnen de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente en lijkt technisch ook haalbaar op de gekozen locatie in het dorp. ,,En het past qua verdeling van de prijsklassen van de woningen ook bij onze uitgangspunten van woningbouwdifferentiatie.’’

Ecowonen werkt de plannen nu verder uit. ,,De grondovername in september is voor ons een belangrijk moment, daarmee komt het project een stap dichterbij. Wat volgt, is de bestemmingsplanprocedure, die hopelijk volgend jaar afgerond wordt.’’ Begin september houdt de organisatie weer een online informatieavond over het project. 

Wouter van Dijk