Harrie Lavreysen juicht na het winnen van Jeffrey Hoogland, die het hoofd moet buigen.
Harrie Lavreysen juicht na het winnen van Jeffrey Hoogland, die het hoofd moet buigen. anp / Koen van Weel

Lavreysen verovert gouden plak

6 augustus 2021 om 10:38

Trainingsmaat Hoogland in finale verslagen

IZU (ANP) Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft het goud veroverd op de sprint op de Olympische Spelen. De 24-jarige Brabander versloeg in de finale zijn landgenoot en trainingsmaat Jeffrey Hoogland in drie heats.


Lavreysen bezorgde daarmee Nederland het achtste goud op de Spelen. De 28-jarige Hoogland, wiens vriendin Shanne Braspennincx donderdag het goud won op de keirin, moest genoegen nemen met zilver.

De eindstrijd van het sprinttoernooi was een herhaling van de afgelopen twee WK-finales. Ook toen won Lavreysen. Het brons op de wielerpiste van Izu was voor de Schot Jack Carlin, die de Rus Denis Dmitrijev versloeg.

Lavreysen is de eerste Nederlander die het goud verovert op de sprint sinds Jacques van Egmond op de Spelen van Los Angeles in 1932. De Haarlemmer overleed in 1969 op 60-jarige leeftijd. Theo Bos was de laatste Nederlander die een medaille pakte op de sprint: zilver in Athene 2004.

Hoogland, samen met Lavreysen al bezitter van goud op de teamsprint, won de eerste heat. Voorafgaand aan de Spelen zei hij al zich zeker niet neer te leggen bij de overmacht van zijn trainingsmaat. "Ik heb nu weer anderhalf jaar lang op trainingen kunnen zien wat hij wel en niet doet. Ik heb zeker een plan om hem te kloppen", vertelde hij, nog in Apeldoorn. In beide WK-finales was het niet gelukt. In Berlijn, in januari 2020, leidde dat tot een korte woede-aanval waarbij op het middenterrein een stoel sneuvelde. Hij excuseerde zich uitvoerig.

Het ontbreken van wedstrijden door corona had beiden geen problemen opgeleverd. Lavreysen zei, toen het allemaal veel langer duurde dan verwacht, eigenlijk alleen maar beter te worden. Hoogland had de tijd een slepende rugblessure aan te pakken. Iets wat hem, wanneer de Spelen in 2020 waren doorgegaan, vermoedelijk niet was gelukt. Hij kon er trouwens wel gewoon mee fietsen. "Het scheelt wel", vertelde Hoogland, partner van 'gouden' Shanne Braspennincx. Samen verhuizen ze binnenkort naar het Overijsselse Haarle.

De hiƫrarchie op de sprint bleef dus intact. Voor Hoogland zit het toernooi erop, Lavreysen komt vanaf zaterdag uit op de keirin.