Wielerbond UCI schorst coach

6 augustus 2021 om 09:31

TOKIO (ANP) De internationale wielerunie UCI heeft de Duitse wielercoach Patrick Moster tot het einde van het jaar geschorst. 


Uitspraken die Moster deed waren eerder al door de tuchtcommissie van de UCI als discriminerend beoordeeld. "De UCI veroordeelt elke vorm van racistisch en discriminerend gedrag en wil integriteit, diversiteit en gelijkheid waarborgen", meldt de bond.

Moster was al voorlopig geschorst door de UCI. Het Duitse olympisch comité stuurde Moster naar huis wegens een racistische opmerking tijdens de tijdrit op de Spelen van Tokio. Hij moedigde vanuit de volgwagen zijn coureur Nikias Arndt aan met een racistische uitspraak. De beledigende opmerking werd vastgelegd door een tv-camera, waarna een storm van kritiek losbarstte.


'KAMELENDRIJVER' Moster ging over de schreef toen hij Arndt aanspoorde om "die kamelendrijver" in te halen. Voor de Duitse renner waren onder anderen twee Afrikanen gestart: Amanuel Ghebreigzabhier uit Eritrea en de Algerijn Azzedine Lagab.

Wel bood Moster meteen na het incident zijn excuses aan. "Wij zijn er zeker van dat hij dat met volle overtuiging heeft gedaan", zo liet het Duits Olympisch Comité weten. "Dat neemt niet weg dat zijn gedrag totaal niet past in onze olympische waarden van fairplay, respect en tolerantie." Voor de maatregel werd getroffen was Moster wel uitgebreid gehoord door de teamleiding.