Marathonlopers met ijskous de hitte te lijf

6 augustus 2021 om 09:31

SAPPORO (ANP) De vijf Nederlandse marathonlopers bereiden zich voor op een bloedhete olympische marathon in Sapporo, ruim 1000 kilometer ten noorden van Tokio. De verwachte koelte is daar verdrongen door een ongebruikelijke hittegolf. "Die was niet voorzien, dat is wel pech", zegt Gerard van Lent, aanwezig als persoonlijk trainer van Jill Holterman.

Holterman en Andrea Deelstra lopen zaterdag hun marathon bij de vrouwen in een temperatuur van rond de 30 graden en zeer hoge luchtvochtigheid. Op zondag zijn Abdi Nageeye, Khalid Choukoud en Bart van Nunen aan de beurt bij de mannen. ‘’Voor de vrouwen wordt het heel heftig, voor de mannen ziet het er iets gunstiger uit en kan er zelfs wat regen vallen."

Koelen voor en tijdens de wedstrijd is het devies, zegt Van Lent, die samen met hardlooptrainer Bram Wassenaar en bondscoach Grete Koens de Nederlandse lopers in Sapporo bijstaat. "Alle marathonlopers hebben in de voorbereiding al veel klimaattrainingen gedaan op Papendal om aan de hitte en hoge luchtvochtigheid te wennen. De vrouwen hebben hier negen dagen gehad om te acclimatiseren, de mannen tien, maar de intense zon is een lastige factor. We gaan de hitte bestrijden met koelvesten en ijs. Andrea heeft een ingenieus petje gemaakt waarin ze ijs kan stoppen en bij de drankposten hebben we nylonkousen met ijs erin die de lopers in hun nek kunnen leggen."