Nederland nu 'slechts' rood op coronakaart Europa dankzij daling

6 augustus 2021 om 08:15

SOLNA (ANP) Dat het aantal coronagevallen in Nederland daalt, is nu ook terug te zien op de Europese coronakaart. Alle twaalf provincies zijn nu rood, het op een na hoogste niveau.

Afgelopen week stonden Noord-Holland, Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg nog op donkerrood, het hoogste niveau. Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe blijven rood. Noord-Holland heeft naar verhouding de meeste gevallen. In de afgelopen twee weken zijn daar zo'n 14.000 inwoners positief getest, omgerekend 487 op elke 100.000 inwoners. Dat is wel een flinke daling. In de twee weken waarop de vorige kaart was gebaseerd, telde de provincie 931 positieve tests per 100.000 Noord-Hollanders. Het aantal positieve tests is dus bijna gehalveerd. Groningen dook van 792 naar 355 positieve tests per 100.000.


Mogelijk meer vluchten met besmette passagiers dan gedacht

AMSTERDAM (MEDIAWATCH) Het aantal vliegtuigen dat een met corona besmet iemand aan boord heeft, is mogelijk hoger dan tot nog toe wordt aangenomen. 36 procent van de vluchten vanuit Nederland naar Canada, zou een besmet persoon aan boord hebben, meldt BNR op basis van onderzoek van data-analist Bart Bolkestein. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum gaat uit van 9 procent van alle vluchten. Bolkestein heeft onderzoek gedaan naar 1400 vluchten die in juli uit 19 landen naar Canada gingen. Bij ruim 24 procent van de vluchten is achteraf gemeld dat er iemand op zat met een coronabesmetting. Als je die cijfers omrekent naar vluchten uit Nederland, dan is het zelfs 36 procent.

Mensen met een coronabesmetting kunnen ongemerkt aan boord gaan wanneer bijvoorbeeld hun test niet goed is afgenomen of als ze Covid-19 ontwikkelen na een negatief testresultaat. Bolkestein vindt dat nu moet worden gekeken naar waar er mogelijk gaten zitten in het systeem. Het ministerie van Infrastructuur ziet echter geen aanleiding tot nader onderzoek, aldus BNR.


Reisaanbieders vragen klanten om vaccinatiebewijs

DEN HAAG (MEDIAWATCH) De discussie over het verplicht stellen van vaccinatiebewijzen door organisaties laait verder op. Na de Utrechtse dansleraar Peter Vlug eisen ook minimaal drie organisatoren van groepsreizen een volledige vaccinatie. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

De bedrijven zien zich ertoe gedwongen. Medewerkers en reizigers vragen volgens betrokkenen om de maatregel, omdat ze zich op die manier veiliger voelen. Bovendien maakt het de reizen makkelijker uitvoerbaar. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) is er geen voorstander van dat bedrijven hun eigen coronabeleid hanteren. "Maar we gaan niet zeggen: dit mag niet."