De woningen op de hoek van Vierzinnen en de Nieuwstraat maken plaats voor vierentwintig appartementen van Woonstede.
De woningen op de hoek van Vierzinnen en de Nieuwstraat maken plaats voor vierentwintig appartementen van Woonstede. Margreet Hendriks

'Sloop en nieuwbouw is het beste'

6 augustus 2021 om 09:39

Huizen aan de Vierzinnen
wijken voor appartementen

SCHERPENZEEL De twee woningblokken met in totaal tien rijtjes-/hoekwoningen op de kruising van de Vierzinnen en de Nieuwstraat in Scherpenzeel gaan plaatsmaken voor een nieuwbouwcomplex met vierentwintig appartementen.


Margreet Hendriks

De huidige eengezinswoningen zijn vierenzestig jaar oud en zijn gezien de huidige technische en bouwkundige staat dringend aan renovatie toe. Vanwege de leeftijd van de woningen en de eisen van de overheid op het gebied van energiezuinigheid en veiligheid is eigenaar Woonstede tot de conclusie gekomen dat sloop en nieuwbouw de beste optie is voor deze locatie.


WOONWENSEN De bewoners van de woningen aan de Vierzinnen 2 tot en met 12 en de Nieuwstraat 50 tot en met 56 zijn door Woonstede vooraf op de hoogte gesteld van de plannen. Ook direct omwonenden en andere betrokkenen zijn zoveel mogelijk geïnformeerd. In de afgelopen maanden is Woonstede met iedere huurder in gesprek gegaan over zijn of haar persoonlijke situatie en woonwensen. Op basis daarvan is een Sociaal Plan gemaakt en zijn de nieuwbouwplannen verder uitgewerkt.

Met de bouw van een complex van vierentwintig appartementen wil Woonstede voorzien in een woningvoorraad die in de toekomst energiezuinig en comfortabel is, én in de behoefte naar woningen die geschikt zijn voor een- en tweepersoons huishoudens. Deze appartementen worden verdeeld over drie bouwlagen met ieder acht appartementen.

Het appartementencomplex wordt gerealiseerd in twee geschakelde bouwmassa's, waarbij negen appartementen uitkijken op de Nieuwstraat en vijftien appartementen op de Vierzinnen. De 'bouwmassa' met de voorgevel op de Nieuwstraat wordt gerealiseerd met een goothoogte van 8 meter en een bouwhoogte van 11 meter. De 'bouwmassa' met de voorgevel op de Vierzinnen wordt gerealiseerd met een goothoogte van 6 meter en een bouwhoogte van 10 meter. 


SCHAKELPUNT Tussen de twee 'bouwmassa's' wordt een trappenhuis gerealiseerd als schakelpunt. Dit trappenhuis vormt ook een looproute van de voorzijde van het gebouw naar de achterzijde en vice-versa. Alle appartementen worden gerealiseerd met een balkon. Om bergingen bij het appartementencomplex te kunnen realiseren, heeft Woonstede ook een deel van de bedrijfsgrond van de aan het plangebied grenzende timmerwerkplaats aangekocht. Het appartementencomplex vormt qua situering en positionering de opzet van de te slopen rijwoningen, met één korter volume aan de Nieuwstraat en één langer volume aan de Vierzinnen. 

Van beide volumes is het gevelfront breder dan de gevelfronten van de huidige bebouwing. De rooilijnen van het nieuwe gebouw sluiten aan op de rooilijnen van de omliggende bebouwing.


DOORGETROKKEN GEVELS In het ontwerp van het complex is ook rekening gehouden met het karakter van de omliggende bebouwing. Zo wordt het gedeelte aan de Nieuwstraat opgedeeld met drie zogenoemde mansardekappen, waarmee aansluit wordt gezocht met de gevelbouw in de rest van de straat. Aan de Vierzinnen krijgt het gebouw een kaplaag die afwisselend wordt doorbroken met doorgetrokken gevels. Door die verticale opdeling wordt de bouwhoogte van drie bouwlagen verzacht en past het gebouw ook beter in de omgeving.

Hoewel de locatie in het geldende bestemmingsplan een woonbestemming heeft, moet er voor de realisatie van het appartementengebouw gedeeltelijk buiten de bestaande bouwvlakken worden gebouwd. Voor de bouw van dit complex is daarom een nieuw bestemmingsplan nodig.


PARKEERNORM In het bestemmingsplan krijgt het plangebied voor de appartementen de bestemming Wonen. Aan de straatzijden komt een strook met de bestemming Tuin. De parkeerplaatsen zijn achter het appartementengebouw gelegen. Voor de appartementen wordt een parkeernorm van 1,6 parkeerplaatsen per appartement aangehouden. Van de totaal aan te leggen parkeerplaatsen van negenendertig worden er drieëndertig op eigen terrein gerealiseerd. Voor de zes overige parkeerplaatsen kan gebruik worden gemaakt van de openbare parkeerplaatsen.

Het college van b. en w. heeft het voorontwerp bestemmingsplan vanaf 28 juli gedurende zes weken ter inzage gelegd op het gemeentehuis. Belangstellenden kunnen het plan ook digitaal raadplegen via de gemeentelijke website en via
www.ruimtelijkeplannen.nl.