Bermen vol wilde bloemen en planten zijn een lust voor het oog.
Bermen vol wilde bloemen en planten zijn een lust voor het oog. Stad Nijkerk

'Maaien we niet, dan krijgt gras de overhand'

6 augustus 2021 om 09:42

Bloeiende bermen nog maar twee keer per jaar gemaaid

NIJKERK Bermen vol wilde bloemen en planten zijn een lust voor het oog en vanuit ecologisch oogpunt zijn bloeiende bermen van grote meerwaarde. Maaien lijkt zonde. Maar er zijn niet alleen maar voordelen, want volle bermen kunnen ook leiden tot gevaarlijke (verkeers)situaties. Daarom worden in de gemeente Nijkerk de bermen nog maar twee keer per jaar gemaaid. De eerste maaironde is inmiddels voltooid, ronde twee is in september en oktober. 


Wijnand Kooijmans

De gemeente maakt daarbij wel onderscheid tussen functionele bermen en ecologische bermen. Functionele bermen zijn smalle bermen waar weinig variatie in soorten planten te vinden is. In ecologische bermen zijn veel meer soorten planten en bloemen te vinden. Jaarlijks komen er bij de gemeente vragen binnen over het maaien van de bermen. Indien een inwoner een melding maakt over een onveilige verkeersituatie wordt deze beoordeeld en wordt, indien noodzakelijk, de berm gemaaid. Ook krijgt de gemeente regelmatig vragen over de bermen wanneer deze in bloei staan.


MAAIEN Door nog maar één tot twee keer per jaar te maaien ontstaat ruw gras met verschillende bloemen en kruiden. Wilde bloemen zijn belangrijk voor vlinders en bijen, maar onder voedselrijke omstandigheden groeien grassen harder en verdringen de bloemen. Om de bloemen toch een kans te geven om mooi tot bloei te blijven komen moet de grond voedselarm worden gehouden en worden gemaaid. Helaas, zo zegt de woordvoerder van de gemeente, ook de bloemen die dan in bloei staan. ,,Doen we dit niet, dan neemt het gras de overhand en bloeien er over een tijdje geen bloemen meer.” 

Door het kortmaaien komt er meer ruimte beschikbaar voor de groei van fluitenkruid. Dit is een belangrijke plant voor sluipwespen en sluipvliegen die op hun beurt weer de eikenprocessierups aanpakken.


KRUIDEN Nijkerk stelt veel in het werk op de biodiversiteit te verbeteren. In het buitengebied heeft de Stichting Biotoopverbetering Agrarisch Overleg in opdracht van de gemeente, samen met de boeren, kruidenrijke akkerlanden ingezaaid. Op enkele plaatsen heeft de gemeente kruiden ingezaaid, zoals op het oude terrein van het voormalig zwembad Bloemendal en tegenover het nieuwe zwembad, het Jaap van de Krol bad. Ook in Hoevelaken zijn enkele terreintjes aan de Koninginneweg ingezaaid met kruiden.


SINUSMETHODE Naast kruidenrijke grasvelden, bermen en ruw gras heeft de gemeente ook terreinen die als gazon worden behandeld. Deze stukken worden wel regelmatig gemaaid. Het gaat dan om zestien tot dertig keer per jaar. De gemeente heeft ook enkele percelen die met de zogeheten sinusmethode worden gemaaid, bijvoorbeeld aan de oostzijde van de Arkervaart. Deze methode houdt in dat alleen de helft van het perceel wordt gemaaid. Zo kunnen vogels, vlinders en bijen eenvoudig voedsel vinden. 


Daarnaast zijn in steeds meer nieuwbouwwijken wadi’s aangelegd. Een wadi is een verlaagde groenstrook waarin regenwater wordt opgevangen en dan langzaam kan indringen in het grondwater. In veel gevallen worden deze wadi’s beheerd als kruidenrijke vegetaties die selectief worden gemaaid. In de wijk Corlaer wordt door de gemeente een schaapskudde ingezet om ook hiermee de biodiversiteit te vergroten.