Sinds 1993 heeft Blits een eigen honk in het Dorpshuis de Stuw in Hoevelaken.
Sinds 1993 heeft Blits een eigen honk in het Dorpshuis de Stuw in Hoevelaken. Blits

Zorgen over [jeugdhonk] Blits

Roerige tijden voor het jongerenwerk in Hoevelaken en Nijkerk

6 augustus 2021 om 09:23

Sinds 1993 heeft Blits een eigen honk in het Dorpshuis de Stuw in Hoevelaken. Walet: ,,Blits is een begrip in Hoevelaken. Iedereen kent Blits en Robert den Hartog en Linda van Vliet werken hier al jaren. Robert richt zich als coördinator op Hoevelaken en Nijkerk en Linda van Vliet en Devin Simon werken als jongerenwerkers in en vanuit Blits voor de jongeren in Hoevelaken. De jongerenwerkers Xander van Ruler en Lydia Petersen werken in en vanuit Chill-Out in Nijkerk en doen het ambulante werk in Nijkerk.” Het ambulante werk in Nijkerkerveen wordt door de jongerenwerkers in onderling overleg uitgevoerd.

Toch maakt Walet zich zorgen over de accommodatie van Blits in Hoevelaken. Walet: ,,Dit is een heel gevoelig onderwerp. Het gaat over ons jeugdhonk in relatie tot het nieuwe dorpshuis. Op 18 november 2020 heeft de gemeente Nijkerk de kaderstelling bekendgemaakt, met onder meer als kader: ‘Een nieuw dorpshuis dient maximaal multifunctioneel te worden opgezet en te worden gebruikt’. Uiteraard hebben wij hier direct op gereageerd en gezegd dat de jongeren alleen naar een jongerencentrum komen als het een ‘eigen honk’ is en het door hen wordt beschouwd als een ‘eigen plek’.”


MULTIFUNCTIONELE OPZET Mede op basis van de reacties van de stichting op 25 november 2020 en 11 januari 2021 en de bezoeken van de raadsleden in het jongerencentrum Blits heeft de gemeenteraad op 28 januari 2021 unaniem een amendement aangenomen met twee voor het jeugd- en jongerenwerk zeer belangrijke wijzigingen in de kaderstelling voor het nieuwe dorpshuis. Walet: ,,Bij het realiseren van een nieuw dorpshuis wordt gestreefd naar een zo maximaal mogelijk multifunctionele opzet en gebruik. Voor het huidige jeugd en jongerenwerk geldt dat zij moet kunnen beschikken over een eigen ruimte. Als tweede punt werd vastgelegd dat we participeren in het vervolgtraject, samen met het bestuur van de Stuw, de gemeente, het bestuur van de bibliotheek en een vertegenwoordiging van de huidige huurders van het dorpshuis. Daarnaast is er ruimte voor nieuwe huurders, commerciële partijen en investeerders.” 


MEEPRATEN Walet en Den Hartog waren en zijn heel blij met het besluit van de gemeenteraad en gaan ervan uit dat Blits een eigen ruimte met een eigen ingang op de begane grond krijgt, maar daarnaast willen ze als stichting graag betrokken worden en participeren in het vervolgtraject. ,,Naast het Grand Café en Partycentrum De Haen en Fitness Centrum Hoevelaken zijn wij een van de grote huurders van het pand en vinden we dat we vanaf het begin mee moeten kunnen praten over het eindresultaat”, zo stelt Walet. Vanuit de gemeente werd beterschap beloofd en door middel van het amendement werd deelname in het vervolgtraject toegezegd. 


Walet: ,,En toen werd het na 28 januari 2021 heel erg stil en hebben wij, omdat we niets meer hoorden, in het bestuurlijk overleg van 26 mei 2021 hierover met de wethouders Aboyaakoub en Dijksterhuis gesproken.” Hierna werden Walet en Den Hartog op 29 juni 2021 uitgenodigd voor een gesprek door de nieuwe externe projectleider Jan Roelofs. Walet: ,,Dit was een positief gesprek waarin wij de nodige informatie konden verstrekken, maar wij hadden gehoopt dat wij in de op dat moment al gestarte stuurgroep, bestaande uit de externe projectleider, het bestuur van de Stuw, de gemeente en het bestuur van de bibliotheek konden meepraten. Tot op heden zijn wij als huurder nog niet voor een stuurgroep- en/of projectgroep vergadering uitgenodigd.”


EIGEN PLEK, EIGEN INGANG In het op 28 januari 2021 aangenomen amendement is besloten dat de eerste haalbaarheidsstudie in september 2021 wordt gepresenteerd. Walet: ,,Ik merk dat de tijd krap wordt om onze inbreng voor die tijd over te brengen. Ons doel is dat we een eigen plek krijgen, gebaseerd op een door het college vastgesteld programma van eisen en op de begane grond met een eigen ingang, zodat het een eigen honk is voor de jeugd. Als een eigen ruimte financieel niet haalbaar is, dan geven wij de voorkeur aan een andere ruimte, maar dat willen we niet, want we zitten graag in het centrum van Hoevelaken. We zijn niet tegen het nieuwe dorpshuis, maar als het er komt willen we op de begane grond een eigen plek.”  

Vanuit de projectleider is nu een mail gekomen waarin staat dat na de zomer weer contact wordt opgenomen. Walet: ,,We hopen alleen dat we dan niet te laat zijn om een inbreng te kunnen geven vanuit ons oogpunt.”  


CORONA Robert den Hartog wil graag het belang van de jongerencentra Blits en Chill-Out benadrukken, zeker nu, in coronatijd: ,,In de eerste lockdown begin 2020 moesten we dicht, maar tijdens de tweede lockdown konden we open blijven voor de kwetsbare doelgroepen.” Voor elke activiteit konden zich maximaal 15 jongeren inschrijven. ,,Dankzij alle coronamaatregelen is er niemand ziek geworden, ondanks het feit dat wij steeds open zijn geweest.” 


REDDING Voor de jongeren was het heel waardevol dat de jongerencentra steeds open zijn gebleven. ,,Er waren jongeren met depressieve klachten en zelfs suïcidale neigingen. Anderen waren ontzettend eenzaam. Ik denk dat het voor zowel de jongeren als hun ouders fijn was dat ze in de jongerencentra terecht konden. Voor sommigen was het echt een redding omdat hun thuissituatie niet prettig was”, vertelt Den Hartog. 

Voor de hulpverlenende instanties was het in coronatijd lastig om in contact te blijven met de jeugd. Er is intensief samengewerkt met het gebiedsteam. Vanaf september 2021 mogen de jongerencentra Blits en Chill-Out weer ‘volledig' open. Den Hartog: ,,We hopen dat we niet in een vierde coronagolf terechtkomen. Naast alle binnen activiteiten blijven we ook de buiten activiteiten, zoals het straatvoetbaltoernooi en de buitenspeeldag, organiseren.”


Archieffoto van activiteiten in en bij jongerencentrum Blits in Hoevelaken.