Einde afzettingsonderzoek Cuomo in zicht

6 augustus 2021 om 09:42

NEW YORK (ANP) Een parlementscommissie in de Amerikaanse staat New York zegt het afzettingsonderzoek naar gouverneur Andrew Cuomo bijna te hebben afgerond. 


De advocaten van Cuomo krijgen tot 13 augustus de tijd om ontlastend bewijs aan te leveren.

De Democraat Cuomo staat onder enorme druk om af te treden sinds de publicatie van een rapport waarin hij het verwijt kreeg elf vrouwen te hebben lastiggevallen. Ook president Joe Biden, een partijgenoot, heeft hem opgeroepen te vertrekken. Als Cuomo dat weigert, kan het parlement proberen hem af te zetten. Daar begon een commissie van het lagerhuis al in maart met een eigen onderzoek om allerlei beschuldigingen aan het adres van de gouverneur te onderzoeken.

Het parlement van New York bestaat uit twee huizen: het lagerhuis, de New York State Assembly, en de Senaat. Als een meerderheid van het lagerhuis een impeachmentprocedure tegen Cuomo steunt, volgt daarna een proces in de Senaat. Als Cuomo daar wordt veroordeeld, wordt hij uit zijn ambt gezet. Luitenant-gouverneur Kathy Hochul volgt hem dan op.


MEERDERHEID De Democratische Partij van Cuomo heeft een meerderheid in beide huizen, maar het is de vraag of hij voldoende medestanders heeft om een impeachmentprocedure te blokkeren. De Democraten hielden deze week spoedoverleg en toen bleek er veel steun te zijn voor het aanspannen van zo'n zaak op basis van het rapport over seksueel wangedrag, schrijft de krant The New York Times. Voorstanders wilden dat dat binnen een week of anderhalve week een stemming gehouden zou worden gehouden over het starten van een impeachmentzaak. Ze vreesden dat Cuomo een manier zou vinden om het schandaal te overleven als ze geen haast maken, zo valt op te maken uit de notulen. "We moeten onmiddellijk overgaan tot impeachment, anders lijkt het of we tijd rekken voor de gouverneur", zei parlementslid Charles Barron.