6 augustus 2021 om 06:59

Motorsport

Rossi kondigt afscheid van MotoGP aan

SALZBURG (ANP) Valentino Rossi neemt aan het eind van het seizoen afscheid van de MotoGP, na een kwart eeuw racen op grand prix-niveau. 

De 42-jarige Italiaanse motorcoureur werd in zijn lange carrière negen keer wereldkampioen. "The Doctor", zoals hij zichzelf graag noemde, verzamelde zeven titels in de belangrijkste klasse. Daarmee was hij dé dominante MotoGP-rijder in het eerste decennium van de 21e eeuw.

De charismatische Rossi deed zijn aankondiging donderdag tijdens een speciale persconferentie op de Red Bull Ring in Oostenrijk, waar dit weekeinde de Grote Prijs van Stiermarken wordt gereden. "Helaas wordt dit mijn laatste halve seizoen als MotoGP-coureur. Het is een triest moment omdat het moeilijk is het te zeggen en te weten dat ik volgend jaar niet meer op een racemotor zit", aldus de Italiaan.

"Ik doe dit nu al zo'n 30 jaar. Volgend jaar ziet mijn leven er anders uit. Hoe dan ook, het was geweldig. Ik heb enorm genoten van deze heel lange reis. Het was een en al plezier", vervolgde Rossi, die momenteel rijdt voor Petronas Yamaha. Een groot succes is dat niet. De vorm van weleer is verdwenen en hij bivakkeert in de WK-stand op de anonieme 19e plaats. Tijdens de TT eind juni ging de veteraan onderuit.

Rossi boekte in totaal 115 grand prix-zeges, de laatste in 2017 in Assen, zijn tiende in Drenthe.