Jongeren op zoek naar hun Indische of Molukse 'roots'

6 augustus 2021 om 08:05

VENLO (APS) Het Limburgs Museum in Venlo herdenkt zondag 15 augustus de slachtoffers die vielen in voormalig Nederlands-Indië. Dat gebeurt in een intieme bijeenkomst met Limburgse millennials van Indische of Molukse komaf. Zij gingen voor de expositie Van Daar & Van Hier op zoek naar hun Indische of Molukse wortels. Gastcurator van de expositie Yvette Kopijn leidt de gesprekken tijdens de herdenking, die om 10:30 uur wordt uitgezonden via de Facebookpagina.


Van Daar & Van Hier toont nog t/m 5 september 2021 de resultaten van de zoektocht van 25 Limburgse jongeren met Indische of Molukse wortels naar hun eigen familiegeschiedenis. Zij namen deel aan het programma Tracing Your Roots, onder leiding van gastcurator Yvette Kopijn, die zelf uit een gemengd Nederland-Indisch gezin komt. De jongeren doken onder andere in archieven, deden stamboomonderzoek en spraken met hun ouders en grootouders over een verzwegen verleden.

“Zo kunnen wij nu als museum een stuk onderbelichte geschiedenis zichtbaar maken,” zegt Marieke Koppelmans, programmamanager van het Limburgs Museum. “Gastcuratoren en in dit geval 25 jongeren krijgen van ons een podium om hun eigen verleden te onderzoeken en met ons allen te delen.”

De Indië-herdenking is digitaal via de Facebookpagina van het museum bij te wonen.

De bijeenkomst duurt van 10:30 tot 11:30 uur. De tentoonstelling Van Daar & Van Hier is nog t/m 5 september 2021 te zien in het Limburgs Museum in Venlo.