Iraans parlement beëdigt president Ebrahim Raisi

5 augustus 2021 om 15:10

TEHERAN (ANP/AFP/DPA) Het parlement van Iran heeft Ebrahim Raisi beëdigd als achtste president van de Islamitische Republiek. 

De ceremonie werd uitgezonden op de staatstelevisie. "Ik zal me inzetten voor het volk, de eer van het land, de verspreiding van religie en moraliteit, en waarheid en gerechtigheid ondersteunen", zei Raisi.

De machtigste man van Iran, ayatollah Ali Khamenei, had de benoeming van de conservatieve hardliner eerder deze week al bekrachtigd. De 60-jarige Raisi is de opvolger van de relatief gematigde Hasan Rohani, die hem vier jaar geleden nog versloeg. Hij werd in juni verkozen uit een select clubje, waarbij het islamitische regime vrijzinnige kandidaten of hervormingsgezinde kandidaten vooraf had geweerd. Alle uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende delen van het regime dat in 1979 aan de macht kwam zijn nu in handen van uiterst conservatieve krachten.

Raisi maakte carrière in het justitieapparaat van het bewind van fundamentalistische sjiitische geestelijken. Geestelijk leider Khamenei benoemde zijn vertrouweling twee jaar geleden tot voorzitter van het hooggerechtshof.

Onder meer de VS hebben erop gewezen dat hij als aanklager in Teheran in 1988 een leidende rol speelde bij executies van politieke tegenstanders. De Amerikanen hebben sancties afgekondigd tegen Raisi wegens mensenrechtenschendingen. Raisi haalde eerder in zijn eerste toespraak als regeringsleider uit tegen "de tirannieke Amerikaanse sancties", die de Iraanse economie in een houdgreep houden.