Tentoonstelling over Azteken in Museum Volkenkunde

5 augustus 2021 om 18:47

LEIDEN (ANP) Museum Volkenkunde in Leiden opent vrijdag een tentoonstelling over mensen die jarenlang rijksgenoten van de Nederlanders waren, de Azteken. Geruime tijd behoorden beide volken tot het Spaanse rijk, zegt medesamensteller Martin Berger. 


Voor hem was dit vergeten aspect slechts een van de redenen om zich te storten op de expositie, samen met collega Rik Herder en musea in Stuttgart en Wenen, waar ze inmiddels al te zien was. Verder willen de makers afrekenen met de mythe dat de Azteken enorm gewelddadig waren en bij de vleet mensenoffers brachten. "Spaanse propaganda om de bezetting van Mexico te rechtvaardigen en de bevolking te kerstenen", stelt Berger.

Er werden wel mensenoffers gebracht, maar lang niet op die schaal waarvan nog altijd hardnekkig sprake is. Modern nader onderzoek wijst dat uit. De Azteken geloofden in goden die zich in het vuur stortten om daarna een zon te worden en met het licht weer leven voort te brengen. Ze vonden dat ze ook wel wat terug mochten doen, dus er werden wel degelijk mensenoffers gebracht. De geofferden waren vaak krijgsgevangenen die eerst een tijd in de Azteken-gemeenschap werden opgenomen om vervolgens drie dagen lang als een god te worden behandeld en aansluitend ter dood te worden gebracht.

Hoe ver dit ook van ons en onze tijd verwijderd lijkt, de cultuur van de Azteken leeft nog steeds, zeggen de samenstellers. Zo'n 1,5 miljoen afstammelingen spreken nog de taal, Nahuatl. Een van hen vertelt op video dat ze trots is op haar voorouders en de taal aan haar zoon leert, ook al wordt ze "neerbuigend" aangekeken als ze het Nahuatl in het openbaar bezigt. Ook gebruiken worden in stand gehouden, zoals de jaarlijkse ode aan de godin van het maïs, heilige plant en basisvoedsel van de Azteken.

Lang niet alles is verloren gegaan, zo blijkt alleen al uit de 175 stukken die nu in Leiden te zien zijn. Een aantal ervan was niet eerder buiten Mexico te zien.