Eveline: ,,Australië heeft me altijd getrokken."
Eveline: ,,Australië heeft me altijd getrokken." ...
De vakantie van

‘In Australië miste ik de frikandel speciaal’

6 augustus 2021 om 11:25 Mensen

BARNEVELD Alleen op reis: Eveline Meijerink (31) wilde altijd al weten hoe het haar zou bevallen. Daarom trok de Barneveldse vorig jaar zes weken langs de oostkust van Australië, met niets meer dan haar backpack bij zich. ,,Ik heb veel over mezelf geleerd.”

Hield je altijd al van verre reizen? 
,,Niet per se. Vroeger ging ik vaak naar Zeeland met mijn ouders en ik ben een paar keer naar Frankrijk en Spanje geweest. Mijn eerste verre reis maakte ik tijdens mijn studie Logopedie; tijdens mijn afstudeerstage verbleef ik drie maanden in Suriname. Toen begon er wel iets te kriebelen.”  

Hoe kwam je op het idee om naar Australië te gaan?
,,Ik ging voorheen altijd met mijn ouders, vrienden of mijn zusje op vakantie, maar wilde ook een keer ontdekken hoe het is om in mijn eentje te backpacken. Een vriendin van me woonde in Australië en omdat ik het toch wel spannend vond om alleen op reis te gaan, leek me het fijn om daar te starten. Dan is de kop eraf en van daaruit zie ik wel hoe het loopt, was de gedachte.
Daarnaast heeft Australië me altijd al getrokken - met name vanwege het weidse landschap - en vond ik het fijn om naar een westers land te gaan waar ik me als vrouw veilig zou voelen. Zo kwam alles mooi bij elkaar, ik had er een goed gevoel bij.”

Waarom wilde je zo graag een keer alleen op reis?
,,Ik wilde weten hoe het is om echt op mezelf aangewezen te zijn. En het leek me fijn om in de toekomst niet afhankelijk te zijn van iemand die met je mee wil of kan. Zeker als je er voor langere tijd tussenuit wilt, is het niet altijd makkelijk om een reisgenoot te vinden. Niet in de laatste plaats omdat je het niet met iedereen zes weken volhoudt.”

Hoe was de situatie rondom corona in die tijd?
,,Ik was er gelukkig net op tijd bij; eind 2019 vertrok ik en begin januari kwam ik terug. Daarna ben ik vanwege de pandemie ook niet meer op vakantie gegaan.”

Hoe vond je het om zo lang in het vliegtuig te zitten?
,,Dat was wel pittig. Vooral de terugweg: omdat ik tussendoor ruim 8 uur op mijn overstap moest wachten, deed ik er in totaal maar liefst 36 uur over. Ik vind vliegen niet vervelend, maar met die lange vluchten heb je het op den duur wel gezien. Wel had ik zowel op de heenweg als de terugweg een plek met extra beenruimte. Dat maakt het iets fijner.” ,,Omdat het in Nederland winter was, stapte ik dik ingepakt in het vliegtuig. Maar in Australië was het hartje zomer. Toen ik uitstapte wilde ik het liefst meteen mijn korte broek aan doen. Het was dus hartstikke warm, maar er stond wel een grote kerstboom op de luchthaven. Dat was wel even gek.”

Beviel het reizen in je eentje net zo goed als je hoopte?
,,Ja, het beviel heel goed. Ik had globaal uitgestippeld waar ik heen wilde en wat ik wilde zien, maar kon mijn plannen elk moment wijzigen omdat ik met niemand rekening hoefde te houden. Ik startte bij mijn vriendin in Sydney en nam na vijf dagen een binnenlandse vlucht richting het noorden. Vanaf de stad Cairns trok ik met de bus langs de oostkust. Bij het eerste hostel waar ik aankwam, wist ik gelijk: deze vakantie was een goede beslissing. Alles waar ik me thuis druk om kon maken - mijn werk, mijn agenda - bestond daar niet. Ik legde mijn spullen weg en kon lekker doen waar ik zin in had. Ook de andere backpackers die ik tegenkwam waren gelukkig heel relaxed.”

Wat dit je mooiste vakantie tot nu toe?
,,Dat is lastig te zeggen, maar het was in elk geval een heel bijzondere vakantie en misschien wel mijn mooiste reiservaring. Ik vond met name het uitgestrekte Australische landschap heel indrukwekkend. Soms zat ik in de bus en zag ik urenlang alleen maar bomen en andere natuur voorbij komen. Of gigantische stukken woestijn, vanuit het vliegtuig. Heel anders dan in Nederland.”
,,Daarnaast heb ik tijdens die reis veel over mezelf geleerd. Bijvoorbeeld dat ik me in het dagelijks leven niet zo druk hoef te maken over kleine dingen, het komt altijd wel goed. Ook als je zes weken uit een backpack leeft en vijf dagen na elkaar hetzelfde T-shirt draagt, haha.”

Hoe ziet je ideale vakantie eruit?
,,Dat hangt een beetje af van hoe lang en met wie ik op reis ga. Ik zou bijvoorbeeld niet zo snel twee of drie weken gaan backpacken, dan wil ik wel iets langer weg. Ik vind het in elk geval leuk om nieuwe ervaringen op te doen, maar wil daarnaast vooral tot rust komen tijdens mijn vakantie. Soms wil je te veel activiteiten in een vakantie stoppen, maar je moet ook tijd hebben om op te laden.”

Welke landen staan nog op je wensenlijstje?
,,Ik wil heel graag een keer terug naar Suriname, samen met een vriendin, familielid of met mijn vriend. Ik zou wel willen zien hoe mijn stageplek er nu uitziet en het lijkt me leuk om te laten zien hoe ik daar geleefd heb. Maar ik vond het bovenal een mooi land met een relaxte sfeer.”
,,Ook op mijn wensenlijstje: een reis door Thailand en Vietnam, misschien wel met een motor. En Zuid-Afrika spreekt me ook erg aan. Daar valt volgens mij zoveel te ontdekken.”

Wat mis je van Nederland als je op reis bent?
,,Zowel in Suriname als in Australië miste ik vooral één ding: de frikandel speciaal. Die hebben ze daar niet, behalve op het vliegveld in Suriname. Ik heb er wel eentje gehaald toen ik vrienden ging uitzwaaien, maar reed er niet speciaal voor op en neer.”

Valt er ook wel eens iets tegen op reis?
,,Persoonlijk vond ik Sydney niet heel bijzonder. Er was een leuk wandelpark, maar verder was het vrij rechttoe rechtaan en niet heel sfeervol.

Daarnaast verliep oud en nieuw in Australië iets anders dan gepland. Ik had met een paar vrienden op het strand afgesproken, want er zou een groot feest zijn en we hoopten veel vuurwerk te kunnen zien. Alleen bleek het feestje pas veel later te beginnen en was er helemaal geen vuurwerk te zien op die plek. Toen moest ik mijn verwachtingen wel even bijstellen, maar uiteindelijk was het alsnog heel leuk. We hadden het strand voor onszelf en genoten van een prachtige sterrenhemel. Dat hoort ook bij vakantie: dingen lopen niet altijd zoals je verwacht of hoopt, maar je past je gewoon aan. Dat zou ik thuis ook wat meer mogen doen.”

Aan welk type vakantie zou je je nooit wagen?
,,Eigenlijk zou ik de meeste vakanties wel een kans geven. Behalve misschien een cruise; ik wil wel zelf kunnen bepalen waar ik ga en sta. Maar ik sta bijvoorbeeld wel open voor een groepsreis. Tijdens zo’n reis zie je veel van een land in een relatief korte tijd. En het lijkt me leuk om te zien hoe zo’n groep zich vormt.”

Wanneer is je vakantie voor jouw gevoel echt begonnen?
,,Bij zo’n lange reis als die naar Australië begint het vakantiegevoel voor mij al tijdens de voorbereiding. Ik heb vooraf veel onderzoek gedaan naar bezienswaardigheden en moest veel praktische zaken uitpluizen. Maar het wisselt wel. Dit weekend ga ik weer op vakantie, dit keer met mijn vriend en zijn kinderen naar een stacaravan in Noord-Holland. Ik merk dat het vakantiegevoel er nog niet echt is, maar ik kijk er wel naar uit. Het is niet zo dat ik nu mijn neus ophaal voor een vakantie in Nederland, nee.”

Geschreven door Lieke van der Made


Jouw verhaal in deze rubriek? Tip de redactie 

Vanaf Cairns trok ze met de bus langs de oostkust.
,,In mijn eentje reizen beviel heel goed."
Afbeelding
,,Kerstbomen in de hitte, dat was wel even gek."
Eveline met een kangoeroe, een typisch Australisch dier.