Afbeelding
Koen Suyk

Gedupeerden toeslagenaffaire zijn schulden aan gemeente Barneveld kwijt

6 augustus 2021 om 07:35 Maatschappelijk

BARNEVELD De in totaal 31 Barneveldse gezinnen die zijn getroffen door de zogeheten toeslagenaffaire, hoeven nog openstaande schulden van de gemeente Barneveld voor ‘publieke vorderingen’ niet meer terug te betalen. Vooruitlopend op de landelijke ‘verzamelwet hersteloperatie’, besluit Barneveld de schulden nu vast kwijt te schelden.

Dat heeft het Barneveldse college van burgemeester en wethouders besloten. Het besluit heeft voor de gemeente geen financiële consequenties, aangezien het Rijk richting alle gemeenten eerder al de toezegging deed deze nog openstaande schulden op een later moment via een zogeheten nacalculatie volledig te vergoeden. 

Door de schulden nu al kwijt te schelden, ontstaat voor de gedupeerden sneller een situatie dat ze aan een schuldenvrije nieuwe start kunnen werken. ,,We zetten ons op deze manier in om een bijdrage te leveren en recht te doen aan deze gedupeerde ouders, om te komen tot herstel van vertrouwen in de overheid’’, aldus het Barneveldse college van burgemeester en wethouders. ,,Deze inwoners verdienen een zo veel mogelijk schuldenvrije toekomst. Het zo snel mogelijk kwijtschelden van de nog openstaande publieke schulden, is een essentieel onderdeel van het herstellen van het collectief onrecht dat deze inwoners door de overheid is aangedaan.’’

Ondertussen werkt de Rijksoverheid aan de zogeheten ‘verzamelwet hersteloperatie’, die landelijk kwijtschelding van gemeentelijke vorderingen moet regelen. Deze wet gaat naar verwachting echter pas per 1 januari volgend jaar in. Om daarop te anticiperen, is het nu volgens het Rijk wenselijk dat gemeenten vooraf de schulden kwijtschelden. Dat doet Barneveld nu dus, net als veel andere gemeenten. Niet alleen de schulden worden weggestreept, maar ook eventuele rente en kosten voor incasso.

Om dit goed te kunnen regelen, heeft de gemeente Barneveld inmiddels van de Belastingdienst de gegevens ontvangen van de gedupeerde inwoners. Zij worden schriftelijk geïnformeerd over de kwijtschelding. Gemeenten in Nederland kregen vanuit de Rijksoverheid eerder dit jaar al de taak om met de gedupeerden contact te zoeken en ze te helpen bij het oplossen van financiële problemen. Met de meeste gedupeerden heeft de gemeente Barneveld eerder dit jaar ook al contact gelegd.

In de toeslagenaffaire draait het erom dat gedupeerde gezinnen ten onrechte door de Belastingdienst als fraudeurs werden bestempeld. Bij hen werd de kinderopvangtoeslag stopgezet en zij hebben vaak duizenden euro’s moeten terugbetalen. Veel gezinnen zijn daardoor in de problemen gekomen, niet alleen op financieel vlak maar ook relationeel, of op het vlak van gezondheid.

Wouter van Dijk