Afbeelding
Bram van den Heuvel

‘Floralia Voorthuizen is zelf verantwoordelijk voor eigen beleid’

5 augustus 2021 om 11:55 Maatschappelijk

VOORTHUIZEN De gemeente Barneveld ziet geen taak weggelegd om de Voorthuizense Floraliavereniging te helpen bij het oplossen van huisvestingsproblemen. De vereniging is zelfstandig en dus zelf verantwoordelijk voor eigen beleid. Subsidiëren van accommodatiekosten is ook niet wenselijk, aangezien andere verenigingen dan ook verzoeken hiertoe indienen.

Met die strekking doet het Barneveldse college van burgemeester en wethouders suggesties van Sjoerd van Amerongen (Lokaal Belang) van de hand. Namens de fractie van deze oppositiepartij, wees Van Amerongen het college een maand geleden in schriftelijke vragen op problemen waar de Voorthuizense vereniging mee kampt. Zo hebben verschillende bouwgroepen die jaarlijks werken aan de corsowagens voor de Floralia, niet of niet voldoende ruimte voor opbouw en opslag van de wagens. Momenteel moeten door de handel in sloopmeters, waarbij verschillende stallen in de omgeving van Voorthuizen worden gesloopt,  vier van de acht bouwgroepen op zoek naar een alternatieve plek. Met bijbehorende kosten, aldus Van Amerongen.

TIJDELIJKE RUIMTE Vanwege het sociaal-maatschappelijke karakter van het jaarlijkse bloemenevenement in het dorp, wilde Van Amerongen daarom weten of de gemeente te hulp kan schieten door ofwel tijdelijk ruimte ter beschikking te stellen, ofwel een vergoeding te regelen voor te huren accommodatie. Het college houdt de boot echter af. ,,De Floraliavereniging is een zelfstandige vereniging die zelf verantwoordelijk is voor haar beleid’’, stellen burgemeester en wethouders in een reactie. ,,Het is geen gemeentelijk beleid om de verantwoording van een vereniging op zich te nemen.’’ Wat betreft een vergoeding, stelt het college: ,,Wij kunnen geen uitspraken doen of er een vergoeding kan komen, mede omdat hiervan een precedentwerking uitgaat’’, waarmee het college verwacht dat dan meer verenigingen voor steun aankloppen.

EVENEMENTENBELEID Meer in het algemeen wordt de Floraliavereniging, net als andere verenigingen in de gemeente, financieel wel ondersteund, meldt het college verder. Zo krijgt het bestuur subsidie vanuit het nieuwe evenementenbeleid en vanuit het cultuurfonds van de gemeente. ,,Het gemeentelijke beleid om evenementen te stimuleren, is er op gericht om de activiteiten te subsidiëren, niet de accommodatie. Opslagruimtes en dergelijke worden dus helaas niet gesubsidieerd.’’

De Floralia in Voorthuizen wordt sinds 1933 gehouden. In de voorbereiding van het bloemenfeest werken jaarlijks ongeveer tachtig mensen aan de opbouw van de wagens, in de corsoweek zelf nemen zo’n duizend Voorthuizenaren actief deel aan het evenement, dat uiteindelijk in totaal jaarlijks tussen de 30.000 en 40.000 bezoekers trekt. Vanwege de sociale waarden van bloemencorso’s werd begin vorig jaar bekend dat de Nederlandse corsocultuur is voorgedragen voor de UNESCO-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Eind dit jaar moet duidelijk worden of die erkenning ook daadwerkelijk wordt verzilverd.

Net als vorig jaar wordt ook dit jaar voor het evenement vanwege de coronacrisis een variant georganiseerd, deze keer omgedoopt tot Dahliadagen. In plaats van een optocht met corsowagens, kunnen fietsers en wandelaars een route volgen langs verschillende bloemmozaïeken verspreid door het dorp.

Wouter van Dijk