Kinderen spelen in Speelbos Nest!. Deze nieuwe attractie in De Efteling is geschikt voor kinderen en volwassenen met of zonder beperking.
Kinderen spelen in Speelbos Nest!. Deze nieuwe attractie in De Efteling is geschikt voor kinderen en volwassenen met of zonder beperking. ANP / Rob Engelaar

'Bijna iedere dag volgeboekt'

Attractieparken hebben minder grote capaciteit

DEN HAAG (ANP) Vanwege de coronamaatregelen zijn attractieparken, waarvoor nu online gereserveerd moet worden, vaak helemaal volgeboekt. 


Parken, die gedurende deze tijd van het jaar het drukst bezocht worden, kunnen een stuk minder bezoekers binnenlaten. Daardoor zitten de parken sneller vol. Dat zeggen attractieparken de Efteling, Avonturenpark Hellendoorn en Toverland. Ook speelt mee dat veel Nederlanders deze zomer in Nederland blijven. "We zitten bijna iedere dag vol", zegt een woordvoerder van de Efteling in Noord-Brabant. In het park mag nu ongeveer de helft van het normale aantal bezoekers naar binnen. "Eerder bereikten we bijna nooit de maximale capaciteit, dus dat verschil merken we zeker." Ook bij Toverland, dat in Limburg ligt, zitten ze nu een stuk vaker aan het maximum, vertelt een woordvoerder. "We zien veel vaker dat het park vol zit, doordat we 50 procent van onze normale capaciteit hebben."

ONLINE RESERVEREN Dat verschil is ook merkbaar bij het Overijsselse Avonturenpark Hellendoorn, waar zo'n 40 procent van het normale aantal bezoekers wordt toegelaten. "We zijn nu zeker drie dagen per week uitverkocht", zegt een woordvoerder. "Voorheen waren we dit zo'n vijf keer, in vier weken zomervakantie."

Eerder konden bezoekers ook op de dag zelf aan de deur van attractieparken een kaartje kopen, maar om zicht te houden op het aantal bezoekers kan dat nu niet meer. Mensen moeten online hun bezoek reserveren, vaak al dagen van tevoren vanwege de beperkte capaciteit. Toch zijn er nog steeds bezoekers die de dag zelf een kaartje willen halen, ziet Avonturenpark Hellendoorn, die veel belletjes krijgt. "We moeten mensen vaak 'nee' verkopen."

Volgens de woordvoerders van Avonturenpark Hellendoorn en Toverland zitten hun parken ook sneller vol doordat veel Nederlanders vakantie vieren in eigen land. Zo ziet Avonturenpark Hellendoorn dat omliggende vakantieparken veel drukker zijn dan anders. "Veel Nederlanders gaan op vakantie in eigen land. Die mensen komen vervolgens naar ons toe."