Buurtbewoners kunnen bij een politiepost terecht om hun verhaal te doen en zodoende bruikbare informatie verschaffen.
Buurtbewoners kunnen bij een politiepost terecht om hun verhaal te doen en zodoende bruikbare informatie verschaffen. ANP / Marco de Swart

'Voorkom meer wapengeweld'

Politie Rotterdam richt zich op aanpak recente schietincidenten

ROTTERDAM (ANP) De Rotterdamse politie gaat er alles aan doen om het vuurwapengeweld van de laatste weken in de regio aan te pakken. "We doen er alles aan om de verdachten van de schietincidenten te achterhalen en aan te houden, voor zover dat nog niet gebeurd is", stelt politiechef Fred Westerbeke.


De afgelopen weken waren er veertien schietincidenten in en rondom Rotterdam. "En van dat aantal is een groot deel geconcentreerd in een klein gebied, op Zuid", aldus Westerbeke. "We vinden de hoeveelheid schietincidenten en de risico’s die deze met zich meebrengen onacceptabel en doen er alles aan om verdachten aan te houden en nieuw wapengeweld te voorkomen."


FEIJENOORD In de afgelopen twee weken waren er zeker tien schietincidenten in Rotterdam en regio, waarvan zes in Rotterdam-Zuid. In de hele maand juli vonden negen van de veertien schietpartijen in Rotterdam plaats in dit stadsdeel. In Capelle aan den IJssel (23 juli) en Schiedam (26 juli) werden twee mannen doodgeschoten. "We zien vooralsnog geen relatie tussen de verschillende schietincidenten", laat een politiewoordvoerster weten. "We onderzoeken elke zaak op zich om te voorkomen dat we te smal kijken en informatie missen."

De wijk Feijenoord werd in de nacht van zaterdag op zondag opgeschrikt door een beschieting van een auto op de Rose-Spoorstraat. De 25-jarige inzittende van de auto bleef ongedeerd. Twee Rotterdammers van 22 en 31 jaar werden aangehouden.

Later die nacht werd ook een woning aan de Vuurplaat onder vuur genomen. Niemand raakte gewond en de daders vluchtten weg. Waarom deze woning is beschoten is onduidelijk. "Mogelijk hebben de daders de verkeerde woning beschoten", zei de politie. In de nacht van maandag op dinsdag werd een woning beschoten aan de Nassaustraat. Ook aan de Hoflaan in Vlaardingen werd die nacht een huis onder vuur genomen.

In verband met de vele schietincidenten plaatst de politie een mobiele post in de wijk Feijenoord. "We willen burgers laten zien dat we aanwezig zijn en aanspreekbaar zijn", stelt de politie. "Ook kijken we of we informatie kunnen ophalen."