Lois Abbingh van Nederland zit op de grond in het duel tegen Frankrijk.
Lois Abbingh van Nederland zit op de grond in het duel tegen Frankrijk. anp / Koen van Weel

Handbalsters laten het flink afweten

Frankrijk is veel te sterk: 32-22

TOKIO (ANP) De Nederlandse handbalsters gaan ook op hun tweede Olympische Spelen zonder medaille naar huis. De regerend wereldkampioen werd in de kwartfinales overklast door Frankrijk: 22-32. Oranje stond in Tokio binnen 10 minuten met 10-3 achter en wist zich niet meer te herpakken.


Op de Spelen van Rio 2016 eindigden de handbalsters als vierde. Ze verloren toen in de halve finales met één doelpunt verschil met Frankrijk, dat Oranje twee jaar later ook versloeg in de halve finales van het EK. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade, de Fransman die zijn landgenotes trof, had in het Yoyogi-stadion niets in te brengen tegen de Françaises. Het betekende na het teleurstellend verlopen EK van vorig jaar, waar de wereldkampioen niet verder kwam dan de zesde plaats, het tweede mislukte toernooi op rij.

Voor Lois Abbingh duurde het duel slechts 7 minuten. De topscorer van Oranje, die rust had gekregen in de laatste groepswedstrijd tegen Montenegro, raakte geblesseerd en strompelde het veld af. Zonder Abbingh speelde Nederland een verloren partij. De handbalsters hadden in de groepsfase vier van de vijf duels gewonnen en alleen nipt van Noorwegen verloren, maar op het beslissende moment liet de ploeg van Mayonnade het afweten. In plaats van de komende dagen strijden om de medailles, moeten de handbalsters naar huis.


Voor Nycke Groot eindigt haar carrière zo in mineur. De 33-jarige opbouwspeelster keerde begin dit jaar terug bij Oranje. Groot hoopte haar loopbaan af te sluiten met een olympische medaille.