De katholieke Catharinakerk aan de Langstraat in Barneveld.
De katholieke Catharinakerk aan de Langstraat in Barneveld. Gerwin van Luttikhuizen

St. Catharinakerk Barneveld viert 225-jarig jubileum

5 augustus 2021 om 06:19 hartenziel

BARNEVELD De Rooms-Katholieke Kerk in Barneveld, die bijeenkomt in de St. Catharinakerk aan de Langstraat 36, viert haar 225-jarige bestaan komend najaar. 

Te beginnen met een tentoonstelling over het verleden, heden en de toekomst. Pastor Harrold Zemann opent de tentoonstelling op zondag 5 september in het Catharijnecentrum samen met burgemeester Jan Luteijn. Dan wordt ook het bijbehorende boek ‘Van los zand tot vaste grond’ gepresenteerd.

VESPERS De benedictijner vespers vinden plaats op de zondagen 19 september, 31 oktober en 28 november met oblaat Tom van den Belt en Wim Burgering, oud-burgemeester van Barneveld. Terwijl op donderdag 23 september om 20.00 uur een concert wordt gegeven op het Monteverdi-orgel, gereconstrueerd door Klop Orgelbouw in Garderen, door Krijn Koetsveld, met zang van Falco van Loon (tenor), in de St. Catharinakerk in Barneveld.

KLIMAATMARS Een internationale voettocht voor het klimaat, die van Polen en naar het Engelse Edinburgh loopt, komt op dinsdag 5 oktober aan in Voorthuizen, waar de wandelaars zullen overnachten op camping Beloofde Land, terwijl ze de maaltijd zullen gebruiken in het Odulfcentrum in Voorthuizen. Tijdens de internationale klimaatbijeenkomst in Edinburgh zal onder anderen paus Franciscus aanwezig zijn.

Tijdens een discussieavond op donderdag 28 oktober over hetzelfde onderwerp zullen een imam, een voorganger van een liberaal-joodse gemeente, een predikant en deskundige dr. ir. Henk Kievit uit Barneveld met elkaar in gesprek gaan over duurzaamheid. 

KARDINAAL Een korenavond op zaterdag 13 november om 14.30 uur in de St. Catharinakerk wordt verzorgd door drie koren - Vivace, Moluks kerkkoor Nada Nirwana en kleinkoor Cantabile - en het Barnevelds Philharmonisch Orkest. Kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop, zal het jaar afsluiten met een speciale kerkdienst op zondag 21 november.

Kardinaal Wim Eijk sluit het jubileumjaar af.