Afbeelding
Pexels.com Pixabay

Effect van fusie met Scherpenzeel op gemeentefonds nog niet bekend

4 augustus 2021 om 06:34 Maatschappelijk

BARNEVELD Het is op dit moment nog te vroeg om iets te zeggen over een aangepaste hoogte van het gemeentefonds - het bedrag dat een gemeente krijgt vanuit de Rijksoverheid - door een eventuele fusie tussen gemeenten Barneveld en Scherpenzeel. ,,De uiteindelijke consequenties zijn afhankelijk van de op dat moment bekende informatie over de herverdeeleffecten van het gemeentefonds en de aantallen en maatstaven die nog aan verandering onderhevig zijn.’’

Dat stelt wethouder Hans van Daalen in antwoord op eerder gestelde vragen van oppositiepartij Lokaal Belang over het gemeentefonds. Volgens deze fractie komt het vaker voor dat fusiegemeenten binnen een herverdeling van het gemeentefonds financieel benadeeld worden. Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn geweest bij de voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde, die nu samen de gemeente Midden-Groningen vormen. ,,Die gemeenten leveren in de herverdeling van het gemeentefonds nu respectievelijk 91, 38 en 98 euro per inwoner in’’, aldus Lokaal Belang.

Volgens wethouder Van Daalen is het nu echter te vroeg om hier iets over te zeggen, als het gaat om de voorgenomen fusie met Scherpenzeel, maar staat de gemeente in nauw contact met de provincie Gelderland en wordt berichtgeving hierover nauwgezet gevolgd. ,,Gezien het feit dat herverdeeleffecten nog zullen wijzigen, is er voor ons nog geen concrete aanleiding geweest om hierover contact met het Rijk op te nemen.’’ Meer in het algemeen is volgens hem het beeld van de herverdeeleffecten nog aan verandering onderhevig. De wethouder geeft aan de gemeenteraad hierover in ieder geval bij de programmabegroting voor komend jaar te informeren.