Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland pakten vanmorgen het goud op de teamsprint.
Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland pakten vanmorgen het goud op de teamsprint. anp / Koen van Weel

Teamsprinters pakken goud

Oranje zeer dominant in eindstrijd tegen de Britten

TOKIO (ANP) De Nederlandse baanwielrenners hebben Nederland op de Olympische Spelen de zesde gouden plak bezorgd door de teamsprint te winnen. 


De teamsprinters waren in de finale sneller dan regerend olympisch kampioen Groot-Brittannië: 41,369 om 44,589.

Nederland trad in de finale tegen de Britten aan met het trio Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. Zij kwamen eerder over de finish dan Ryan Owens, Jack Carlin en Jason Kenny.


FAVORIET De Nederlandse teamsprinters, de favoriet voor goud en drievoudig wereldkampioen, zijn al enige tijd een klasse apart. Begin vorig jaar zetten ze in Berlijn het wereldrecord op 41,225. De Britten pakten in 2008, 2012 en 2016 olympisch goud op de teamsprint.

Starter Van den Berg begon met een rondje 17,255, waarna Lavreysen 11,964 klokte. Hoogland haalde met een rondje van 12,15 het goud binnen. De Britten reden toen al op grote achterstand, omdat Kenny een gaatje liet vallen.


HET SNELST In de kwalificatie en de eerste ronde waren de Nederlandse renners ook het snelst. In de kwalificatie trad Matthijs Büchli aan in de plaats van Hoogland. Het brons ging nar Frankrijk (42,331). Die landenploeg klopte Australië (44,013) tijdens een race om een medaille.

"Dit moet even bezinken", jubelde Van den Berg vlak na de finale. "Het is echt bizar wat we hier hebben laten zien. Door corona hebben we zo lang alleen maar voor onszelf kunnen trainen. Maar wat we hier nu weer als team presteren. Ik ben zo trots op iedereen."


WERELDRECORD De Duitse baanwielrensters hebben op de Olympische Spelen hun wereldrecord op de ploegenachtervolging al na één dag aangescherpt. Ze kwamen in het Izu Velodrome in de eerste ronde tot een tijd van 4.06,159.

Ook bij mannen werd er een wereldrecord gereden op de ploegenachtervolging. De Italianen verbraken het record van de Denen.