Wiesbaden

Wiesbaden

Duitsland telt meer dan 20.000 honderdplussers

(ANP) Duitsland telt steeds meer honderdplussers. Destatis, het Duitse Centraal Bureau voor de Statistiek, zegt dat in 2020 een recordaantal van 20.465 mensen in Duitsland meer dan een eeuw oud was. Dat zijn er meer dan op enig ander punt in de afgelopen tien jaar en 3523 meer dan een jaar eerder. 

Honderdplussers vormden vorig jaar 0,025 procent van de totale Duitse bevolking en dat is ook een record. Het ging in 2011 nog om 0,018 procent. Destatis concludeert dat mensen steeds ouder worden door medische vooruitgang en de groeiende welvaart. Er zijn wel grote verschillen tussen de geslachten. Het lukt vooral veel vrouwen om hun honderdste verjaardag te halen. Er waren in 2020 ruim 16.000 vrouwelijke honderdplussers, tegenover ongeveer 4000 mannen.


Berlijn 

Ook vrouw Duitse wetenschapper verdacht van spioneren voor China

(ANP/AFP) De vrouw van de Duitse politieke wetenschapper Klaus L. wordt, in navolging van haar man, ook verdacht van spioneren voor de Chinese geheime diensten. Klara K. en L. zouden van 2010 tot 2019 informatie hebben doorgespeeld aan China, meldt de openbaar aanklager. L. werd begin juli opgepakt en verhoord. Hij wordt verdacht van het vergaren en doorspelen van gevoelige informatie en zijn vrouw zou hem vooral hebben geholpen. Het tweetal zit momenteel niet in voorarrest. De wetenschapper had sinds 2001 een politieke denktank en maakte gebruik van zijn politieke contacten om aan informatie te komen voor de Chinezen. Het echtpaar kreeg volgens de aanklager betaald voor de informatie die ze aan China gaven. Volgens de Duitse televisiezender ARD werkte L., nu 75 jaar, vijftig jaar lang ook als spion voor de Duitse inlichtingendiensten. Zijn huis zou in 2019 al zijn doorzocht, maar pas begin juli had de aanklager genoeg informatie en bewijs verzameld om de wetenschapper aan te klagen. De omroep zegt dat dit bewijst hoe complex de zaak is.

L. zou nooit hebben ontkend dat hij China informatie gaf.


Brasilia 

Onderzoek naar beweringen Bolsonaro over verkiezingsfraude

(ANP/RTR) Het hoogste verkiezingstribunaal (TSE) van BraziliĆ« gaat onderzoek doen naar president Jair Bolsonaro vanwege zijn uitspraken waarin hij beweerde dat er bij de verkiezingen van volgend jaar fraude zal plaatsvinden. 

Dat heeft het TSE gisteren besloten. De rechts-populistische Bolsonaro zal zich tijdens de verkiezingen van 2022 naar verwachting verkiesbaar stellen voor een tweede termijn. De president heeft herhaaldelijk beweerd dat het elektronische stemsysteem dat BraziliĆ« gebruikt, gevoelig is voor fraude.