Zutphen/Heerde

Zutphen/Heerde

Negen jaar celstraf     en tbs na ruzie met fatale afloop

(ANP) De rechtbank in Zutphen heeft een 46-jarige man uit Heerde negen jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd omdat hij in september vorig jaar zijn moeder met veel geweld heeft gedood.

Het 66-jarige slachtoffer woonde met haar zoon in het huis waar zij werd gevonden. De vrouw lag in doeken gewikkeld onder de radiator in de woonkamer.

De verdachte heeft iedere betrokkenheid ontkend. Hij heeft wel toegegeven dat hij ruzie met zijn moeder heeft gehad. Buren hebben verklaard dat zij de ruzie en gebonk en gesleep hebben gehoord. Volgens de verdachte heeft hij na de ruzie een oxazepam (kalmeringsmiddel) genomen en is hij vervolgens naar bed gegaan. Hij zou het lichaam niet in de woonkamer hebben zien liggen. De rechtbank hecht geen geloof aan zijn verklaringen en stelt dat er geen bewijs is voor de stelling dat iemand anders dan de zoon verantwoordelijk zou zijn voor de dood van de vrouw.


Nijmegen

Meldkamer te druk: geen sirenetest in Gelderland-Zuid

{ANP) In de regio Gelderland-Zuid is maandag de maandelijkse testsirene niet afgegaan. Reden is volgens de veiligheidsregio Gelderland-Zuid dat het op de meldkamer te druk was met echte incidenten, waardoor de centralisten geen tijd hadden om de test uit te voeren. Ze moeten dat namelijk met de hand doen en daar was om 12.00 uur geen tijd voor. Incidenten, die mogelijk levensbedreigend zijn, hebben voorrang op een test, aldus de veiligheidsregio.

Op sociale media krijgt de veiligheidsregio veel vragen over die verklaring. Mensen willen weten of de sirene dan ook niet gaat loeien als er een echte ramp gebeurt. "Want dan is het vast en zeker ook heel druk op de meldkamer."

Volgens de veiligheidsregio gaat er een ander scenario gelden als er echt een ramp gebeurt. Dan valt het aanzetten van de sirene onder het takenpakket van de centralisten en dan voeren zij dat op tijd uit, aldus een woordvoerder op Facebook. Ook in dat geval moet de sirene overigens handmatig worden ingeschakeld.


Utrecht

Nijntje museum tijdelijk in vroegere bieb aan Oudegracht

(ANP) Het nijntje museum verhuist tijdelijk naar de voormalige bibliotheek aan de Oudegracht in Utrecht. Het museum verwacht dat de deuren op die locatie half november opengaan. De gemeente Utrecht meldt dat de verhuizing verband houdt met de uitbreiding en herinrichting van het nijntje museum aan de Agnietenstraat in Utrecht.

Samen met de gemeente Utrecht gaan ontwerper en museum de komende periode aan de slag om de tijdelijke locatie verder vorm te geven. Op de begane grond worden de ticketcontrole, de winkel en de garderobe ingericht.