Een verslaggever van omroep PowNed was in maart bij de Sionkerk in Urk.
Een verslaggever van omroep PowNed was in maart bij de Sionkerk in Urk. ANP

Werkstraf voor inrijden op journalist

Urker: 'Ik had hem niet gezien tijdens parkeren'

LELYSTAD/URK (ANP) De politierechter in Lelystad heeft de 35-jarige Jacob B. dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. B. reed op 28 maart bij de Sionkerk in zijn woonplaats Urk in op een verslaggever van PowNed. Die was samen met een cameraman ter plaatse om verslag te doen, omdat de kerk ondanks de coronamaatregelen de deuren opende voor alle gelovigen. Dat leidde tot ophef en ruime aandacht van de pers.


De verslaggever stond op dat moment bij de kerk, op een parkeervak. B. kwam met zijn dochter aanrijden en parkeerde zijn auto in het bewuste vak. De verslaggever moest wegspringen. Hij zegt dat de auto zijn knie heeft geraakt, maar dat is volgens de rechter niet komen vast te staan. Nadat B. was uitgestapt, sloeg hij de microfoon uit de handen van de verslaggever. Ter zitting bekeken de rechter en de andere procesdeelnemers de beelden van de gebeurtenissen.

B. is zich van geen kwaad bewust, verklaarde hij bij de rechter. Hij zegt dat hij bij de kerk aankwam, een paar lege parkeervakken zag en daar wilde parkeren. Terwijl hij in zijn spiegels naar een daar aanwezige politieman keek, reed hij het vak in, aldus zijn verklaring, zonder dat hij de journalist had gezien.

De verslaggever werd kort voor dit incident een paar keer geschopt door twee andere Urkers. De politierechter legde deze twee broers vorige week werkstraffen op voor dit geweld. B. verklaarde geƫmotioneerd dat de zaak grote impact heeft gehad op zijn leven. Hij heeft in maart twee dagen vastgezeten. Zijn rijbewijs is ingenomen.