Kunsthal viert de ballroomscene

Kunsthal viert de ballroomscene

ROTTERDAM (ANP) De Kunsthal in Rotterdam komt in het najaar met de expositie Deep in Vogue, over de zogenoemde ballroomcultuur die vanaf de jaren zeventig in New York werd gevormd door en voor mensen die met buitensluiting en discriminatie te maken hadden, door hun seksuele voorkeur of door hun kleur. Het museum ziet "een voortdurende noodzaak om elkaar te vieren in een maatschappij die daar vaak in tekortschiet".

De deelnemers aan de ballroomscene verwezenlijkten destijds, om te beginnen in de wijk Harlem, een soort zelfgekozen families. Ze kwamen samen tijdens 'balls', waar andere idealen golden dan in de buitenwereld, waar wit en hetero de normen waren. "Gekleed in extravagante gewaden, baljurken en uniformen staan ze hier in het middelpunt van de belangstelling, op zoek naar roem en status binnen de community", vertelt de Kunsthal.

Deze scene viel bij het grote publiek in 1990 voor het eerst pas echt op door Madonna's muziekvideo Vogue en de Amerikaanse documentaire Paris Is Burning van Jennie Livingston.