Annemiek Bekkering en Annette Duetz (rechts) juichen na het behalen van hun bronzen medaille.
Annemiek Bekkering en Annette Duetz (rechts) juichen na het behalen van hun bronzen medaille. Epa/olivier Hoslet

Zeilduo grijpt nog net brons

Gouden plak gaat naar Braziliƫ

ENOSHIMA (ANP) De zeilsters Annette Duetz en Annemiek Bekkering hebben op de Olympische Spelen het brons gepakt in de klasse 49erFX. 


Het Nederlandse duo, tweevoudig wereldkampioen, was de medalrace begonnen als leider in het klassement, samen met de Braziliaansen Martine Grael en Kahena Kunze. Die verdedigden hun titel van Rio 2016 met succes.

Er waren tranen geweest, erkende Bekkering een half uur nadat ze als negende de medalrace hadden besloten, een klassering die nog net goed was voor brons. Dat was minder dan het duo gehoopt had. Een vloek ontsnapte haar mond. "Maar we moeten trots zijn, we hebben een supergoede week gevaren. Vandaag was gewoon niet goed. We wilden heel graag een goede pot neerzetten en dan kijken wat er uitkwam. Dat hebben we niet gedaan."

Halverwege verloren Duetz en Bekkering veel terrein. De Duitsen Tina Lutz en Susann Beucke voeren op dat moment voor zilver en stonden die plek niet meer af. Met de Spaanse regerend wereldkampioenen Tamara Echegoyen Domnguez en Paula Barcelo Martin vocht het Nederlandse duo om het brons. De negende plaats in de medalrace bleek nog net genoeg. "Er is gelukkig nog wel iets goeds uitgekomen", verzuchtte de 29-jarige Bekkering, afgestudeerd bewegingswetenschapper. Bij het varen rond de onderboei leek het Franse team te veel ruimte te nemen waardoor Duetz en Bekkering snelheid verloren en opeens in tiende en laatste positie lagen. Een protest haalde niets uit. "Het was fifty/fifty. Maar je kunt dan beter protesteren. Je kunt het ook als een foute beslissing van ons zien, zoals we er deze race meer hebben gemaakt. Je kunt het beste maar de beste lijn varen die je kunt varen", legde Duetz het plan uit. "Maar we waren niet helemaal zelf in controle over de situatie. We moeten ons uiteindelijk maar een goede week herinneren en niet te veel meer aan deze medalrace denken."

Duetz (28) gaat haar studie technische natuurkunde aan de TU van Delft afronden, Bekkering neemt vakantie. In oktober zien ze elkaar weer. "Ik zal zeker nog wel zeilen maar de focus gaat nu even op de studie." Bekkering hield een vervolg samen ook nog even open. "Het is in het zeilen steeds een cyclus van vier jaar. We moeten het even bekijken."