Cartoonactie gestart tegen vermaak met wilde dieren

Cartoonactie gestart tegen vermaak met wilde dieren

DEN HAAG (ANP) Verschillende dierenbeschermingsorganisaties zijn voor deze vakantieperiode een cartoonactie gestart, waarmee ze mensen naar eigen zeggen bewust willen maken van het dierenleed achter dierenattracties in het buitenland. Voorbeelden van dit soort attracties zijn het wandelen met leeuwen en het wassen van olifanten. World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP werken samen met cartoonisten Ruben L. Oppenheimer, Len Munnik en Emma Ringelding.


De dierenorganisaties vragen voor het vijfde jaar op rij aandacht voor "vermaak met wilde dieren op reis". Want dierenattracties brengen dagelijks zo'n 550.000 dieren leed toe, zegt een woordvoerder van World Animal Protection.

Vorig jaar is het toerisme grotendeels weggevallen, stelt de woordvoerder, waardoor mensen die geld verdienen met dierenattracties deze inkomsten dit jaar graag willen terugverdienen. Attracties worden dit jaar daarom mogelijk nog aantrekkelijker gemaakt voor toeristen, zegt hij. Samen met de cartoonisten zijn drie cartoons gemaakt. Op die van Oppenheimer is een aap te zien die in een boom hangt. Op de voorgrond staat een bord met "houd afstand!", waarop een dubbele pijl is afgebeeld tussen een aap aan de ketting en een persoon met een camera en koffer.

Op de cartoon van Munnik staat een leeuw aan een ketting, die wordt vastgehouden door een reiziger die een selfie maakt met het dier. Tot slot is op de cartoon van Ringelding een dolfijn te zien die uit het water springt, omringd door toeristen.