Sifan Hassan juicht na het behalen van de gouden medaille.
Sifan Hassan juicht na het behalen van de gouden medaille. anp / Robin van Lonkhuijsen

Hassan rent naar eerste goud

2 augustus 2021 om 13:59

Atlete zeer succesvol begonnen aan haar missie

TOKIO (ANP) Sifan Hassan is haar ambitieuze olympische missie begonnen met een gouden medaille. 


De Nederlandse topatlete deed dat in Tokio op de 5000 meter. Het was het eerste atletiekgoud voor Nederland op de Spelen sinds Ellen van Langen op de 800 meter in Barcelona 1992.

Hassan kwam tot een tijd van 14.36,79. Het zilver was voor de Keniaanse Hellen Obiri, brons ging naar de Ethiopische Gudaf Tsegay. Hassan bezorgde de Nederlandse afvaardiging in Tokio de vijfde gouden medaille. De gouden race kende een bewogen aanloop. De 28-jarige Hassan liep maandagochtend (Japanse tijd) nog de series van de 1500 meter. Ze kwam in haar race bij het ingaan van de slotronde ten val en leek uitgeschakeld, maar ze stond op en liep met een indrukwekkende versnelling het gat dicht naar de voorste lopers. Vervolgens won ze ook nog de race. De schrik was groot, maar Hassan liet na afloop weten dat ze geen letsel had overgehouden aan de valpartij en zonder problemen de finale van de 5000 meter kon lopen.

Voor Hassan was bedacht dat ze op de Spelen van Tokio voor goud moest gaan op 5000 en 10.000 meter, maar de geboren Ethiopische wil per se ook de 1500 meter lopen. Dat is haar favoriete afstand. Ze is de eerste atlete die deze drie loopafstanden combineert op een Olympische Spelen.


ASIELOPVANG Als meisje van 15 jaar oud vluchtte Hassan uit Ethiopiƫ naar Nederland en kwam ze in de asielopvang. In 2013 kreeg ze haar Nederlandse paspoort. In de afgelopen jaren is ze uitgegroeid tot een van beste hardloopsters van de wereld. Ze is onder meer regerend wereldkampioene op 1500 en 10.000 meter, houdster van het werelduurrecord en nummer 1 op de wereldranglijst. "Ik heb twintig koppen koffie gedronken om rustig te worden. De laatste twee rondjes voelden goed vanavond. Ik dacht: wow." Of het niet te veel wordt? "Ik heb mijn hart gevolgd, maar toen ik viel en weer was opgestaan dacht ik: die 5000 meter kan ik vergeten."