Frederique Matla van Nederland tijdens de kwartfinale tegen Nieuw-Zeeland.
Frederique Matla van Nederland tijdens de kwartfinale tegen Nieuw-Zeeland. anp / Koen Suyk

Matla waardeert 'bonusfeitje'

2 augustus 2021 om 13:46

Hockeysters naar halve finales op Zomerspelen

TOKIO (ANP) Hockeyster Frédérique Matla waardeert het dat de statistieken onderstrepen dat ze in goede vorm verkeert. 


Toch is er de komende dagen maar één ding dat telt en dat is een gouden plak. Matla kwam in de kwartfinales van de Olympische Spelen tegen Nieuw-Zeeland voor de twaalfde keer op een rij tot scoren in een duel van Oranje, een record dat ze nu deelt met de inmiddels 58 jaar oude Lisanne Lejeune.

"Ik heb het nu een aantal keer horen langskomen en vind het een leuk bonusfeitje", zei de 24-jarige Matla, die tijdens het olympische toernooi in Tokio al liefst acht keer trefzeker was in zes duels. "Ik ben vijf jaar geleden aangesloten en heb een bepaalde intuïtie en een neusje voor de goal. Daar groei je in en je leert steeds beter situaties te herkennen."

De cijfers van Matla in Oranje zijn indrukwekkend; in 88 interlands heeft ze 63 keer gescoord. "We zijn hier vijf jaar voor aan het trainen dus misschien mag je ook wel verwachten dat je er staat. Maar het is ook wel weer fijn dat ik het op dit podium laat zien", aldus de spits.

"Want het was voor mij ook spannend of ik het op de Spelen zou laten zien. Natuurlijk was ik op het EK topscorer, het is niet vanzelfsprekend dat ik altijd de goals maak. Voor mijn zelfvertrouwen en het vertrouwen van het team is het lekker." De Europese titel en de topscorerstitel waren leuk, maar Matla heeft deze zomer heel duidelijk haar zinnen gezet op de olympische titel. "De mensen thuis, familie en vrienden, weten dat wij echt in onze eigen bubbel zitten. En met ons team hebben we maar één doel. Nog twee potjes en dan kunnen we onze bubbel uit."


'BEETJE PIJNLIJK' De hockeysters keken zondag gezamenlijk naar de mannenploeg, die in de kwartfinales bleef steken en voor het eerst in 37 jaar niet de laatste vier wist te halen. "Het was een beetje pijnlijk om te zien, ook voor ons oranje hart", bekende Matla. "Ze hebben het in de poule laten liggen en het is heel zuur als je na shoot-outs verliest. Het was zonde, maar voor ons een extra motivatie om die gouden plek mee te nemen, voor het Nederlandse hockey en onszelf."

Oranje neemt het woensdag bij de laatste vier op tegen Groot-Brittannië.