Afbeelding
Geurt Besselink

Kijk maar goed: het is niet wat het lijkt

3 augustus 2021 om 08:01

Kokerbijl


Inventarisnummer N0054. 

Datering:1000 – 800 v.C., late Bronstijd

Afmetingen: lengte circa 9 cm; grootste breedte circa 5 cm; dikte circa 2,5 cm. 

Materiaal: brons.

Wie de bijl gevonden heeft en onder welke omstandigheden is jammer genoeg niet geregistreerd, wèl dat hij in 1905 op het Vellersche Veld bij Barneveld is gevonden.

De bijl is opgesteld in een lastig te openen vitrine op de archeologieafdeling. Om technische redenen is besloten de afmetingen te schatten door het glas heen. 


We kijken hier niet in de bek van een hongerige zeeduivel, maar in de holte waar de steel van een bijl in heeft gepast. De steel maakte een rechte hoek met de bijl en werd met een (waarschijnlijk) leren bandje geborgd. Dat vergde natuurlijk wel enig zoeken naar een geschikte tak met een zijtak onder een rechte hoek. Dit type bijl was het meest geavanceerd van de bijlen uit de bronstijd. In de andere kokerbijl uit de verzameling van Museum Nairac bevindt zich nog een restje hout, helemaal voorin de holte. Van bijl N0054 is het bijzondere dat het oogje nog helemaal intact is, dat is een dun en kwetsbaar stukje. Nu zien wij een zwartig groenig stuk metaal, zo'n drieduizend jaar geleden was het een goudkleurig flitsend vervaarlijk stuk gereedschap.