Afbeelding
...

Erfgoedstichting: ‘Gemeente Barneveld blijft in gebreke’

3 augustus 2021 om 08:26 Maatschappelijk

BARNEVELD/VOORTHUIZEN De gemeente Barneveld hangt een dagelijkse dwangsom van ruim 1400 euro boven het hoofd, als het college van burgemeester en wethouders niet binnen twee weken alsnog een besluit neemt over een eerder gediend bezwaar tegen het afwijzen van de monumentenstatus van het Pastoriebos in Voorthuizen. Volgens erfgoedstichting het Cuypersgenootschap is de gemeente in gebreke gebleven.

Dat stelt de stichting in een brief op hoge poten aan het college. Het gaat om een bezwaar dat deze stichting, die zich inzet voor behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw, in maart dit jaar indiende. Het Cuypersgenootschap tekende toen officieel bezwaar aan tegen het collegebesluit om de aanvraag voor de totale monumentenbescherming van zowel het Pastoriebos als de Hervormde Kerk in Voorthuizen af te wijzen. In de kern gaat het de stichting om bescherming van het totale gebied inclusief het bos, waar al jaren een plan ligt voor de bouw van een appartementencomplex. Plan is nu om er een complex met 25 appartementen voor senioren te realiseren.

In juni kreeg het Cuypersgenootschap naar eigen zeggen te horen dat een beslissing op het bezwaarschrift zou worden verdaagd met zes weken. ,,Inmiddels is op 30 juli de termijn waarop besloten moet worden op het bezwaar, verstreken’’, stelt secretaris Leo Dubbelaar nu. Daarmee stelt het genootschap de gemeente naar eigen zeggen in gebreke. ,,Aangezien de gemeente niet binnen de wettelijk vastgelegde termijn of binnen een redelijke termijn een besluit op het bezwaar heeft genomen, of redenen heeft aangegeven waardoor er nog geen besluit genomen kan worden.’’ Het Cuypersgenootschap eist van de gemeente Barneveld dat dat binnen twee weken alsnog gebeurt. ,,Bij geen tijdige reactie, zullen bij u vanaf 16 augustus dagelijks dwangsommen verbeurd worden verklaard, totdat bij ons een schriftelijk besluit op ons bezwaar of een verzoek tot uitstel is ontvangen’’, schrijft Dubbelaar.

Volgens de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB) kunnen belanghebbenden een bestuursorgaan, zoals een gemeente, maximale dwangsommen van 1.442 euro per keer opleggen wegens niet tijdig beslissen.

De bouwplannen in het Pastoriebos in Voorthuizen zijn al langere tijd een heet hangijzer. Omwonenden, georganiseerd in Buurtcomité Behoud Pastoriebos Voorthuizen, laten al lange tijd weten tegen aantasting van het groen te zijn. Erfgoedvereniging Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Nederlandse Tuinenstichting dienden eerder een verzoek in tot extra monumentale bescherming, maar zonder resultaat. 

Een meerderheid van de Barneveldse gemeenteraad steunde in maart het plan om in plaats van een monumentenstatus te werken met een bepaling. Verschillende delen in het gebied, zoals het kerkenlaantje, het kerkenpad en een deel van het bos ter hoogte van de oude pastorie, worden daarmee vanwege de cultuurhistorische waarde van een zogeheten dubbele bestemming voorzien. Daardoor ontstaat er volgens de raad een vorm van bescherming, waar in het nog komende nieuwbouwplan rekening mee moet worden gehouden. 

Volgens het Cuypersgenootschap geeft deze bepaling wel extra cultuurhistorische bescherming, maar niet genoeg. ,,Een monumentenstatus geeft aanzienlijk meer zekerheid tegen ongewenste ontwikkelingen in dit zeer bijzondere gebied’’, stelde Dubbelaar eerder in deze krant. 

Wouter van Dijk