Afbeelding
import

Extra tests met systemen om fijnstof bij pluimveebedrijven te verlagen

3 augustus 2021 om 06:44 Natuur en milieu

BARNEVELD Na eerdere tests in de regio Barneveld met vier nieuwe technieken om fijnstof bij pluimveebedrijven terug te dringen, vinden deze zomer nieuwe tests plaats bij pluimveebedrijven. Het gaat om vier systemen die werken met ionisatie van fijnstof, waarbij stofdeeltjes statisch worden opgeladen en samenklonteren. 

Dat meldt het Prakijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) uit Barneveld. Het gaat om de technieken Dustion van Serutech Agri uit Den Ham, HDT ionisatie units van Freshlight Agri uit Deventer, PMX Agri van StaticAir uit Geldermalsen en Aspra Agro’s van Smits Agro uit Nijverdal. De systemen zijn over het algemeen inzetbaar voor vleeskuikenbedrijven, sommige ook voor alle pluimveetypen.

MEER ZEKERHEID Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij werkt sinds 2017 aan projecten om door middel van nieuwe techniek te zorgen voor het terugdringen van fijnstofuitstoot bij met name pluimveebedrijven. De bovengenoemde technieken zijn de afgelopen tijd in de praktijk al getest bij pluimveehouders in de regio Barneveld, maar nieuwe tests zijn noodzakelijk om meer zekerheid over de werking te krijgen. Zo bleek het systeem Dustion uit proeven bij het eerste bedrijf te leiden tot een fijnstofreductie van 62 procent, maar doordat het systeem nog maar bij één bedrijf is getest, moet het PEV een onzekerheidsmarge van tien procentpunten inboeken, waardoor het resultaat nu door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is vastgesteld op 52 procent. 

De bedoeling is dat de nieuwe tests ervoor zorgen dat de vier technieken eind volgend jaar op een landelijke lijst komen te staan, op basis van het gemiddelde van de behaalde fijnstofreductie op de eerste en tweede bedrijfslocatie. Momenteel vinden er bedrijfsbezoeken plaats om geschikte testbedrijven te vinden. Die kunnen ook buiten de Regio Foodvalley liggen. Het ministerie van Landbouw heeft het benodigde budget beschikbaar gesteld voor deze metingen. Het onderzoek wordt door Wageningen Livestock Research en het PEV gezamenlijk uitgevoerd.

MICRO-ORGANISMEN Tegelijkertijd vindt ook onderzoek plaats naar een andere techniek, van Animal Life Plus uit Bergentheim, waarbij gewerkt wordt met het sprayen van micro-organismen in stallen. Dit onderzoek is wat ingewikkelder, omdat er twee identieke stallen voor nodig zijn: een proefstal en een controlestal. Momenteel loopt er een proef op een leghennenopfokbedrijf, met meerdere identieke stallen. De resultaten van dit onderzoek moeten volgend jaar bekend zijn. Ook deze studie wordt mogelijk gemaakt door subsidie vanuit het ministerie van Landbouw, maar daarnaast betalen ook Regio Foodvalley en de provincie Gelderland mee.

Reductie van fijnstof bij pluimveehouders moet door middel van subsidieregelingen vanuit het Rijk gestimuleerd worden. Begin 2021 is voor de tweede keer door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een programma opengesteld waarbij pluimveehouders een investeringsaanvraag kunnen indienen, waarmee ze bewezen technieken om fijnstof te reduceren kunnen installeren in hun stallen. Bij de eerste openstelling van deze regeling meldden zich 108 pluimveehouders. Bijna alle aanvragen - 103 in totaal - werden goedgekeurd, goed voor in totaal 224 pluimveestallen. Het gaat hierbij om een totaal subsidiebedrag van bijna 4,2 miljoen euro.

HOTSPOTS Recent heeft de pluimveesector een plan aangeboden aan de landelijke overheid, waarin zij pleit voor een aanpak van fijnstofreductie in ‘hotspots’ zoals de regio Barneveld en de Gelderse Vallei, waar veel pluimveehouderijen gevestigd zijn. In zo’n regio zouden dan zwaardere normen moeten gaan gelden voor de hoeveelheid fijnstof die in de kippenstallen worden afgevangen. Hoge concentraties fijnstof (PM10) in de lucht kunnen astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten veroorzaken, maar het is ook slecht voor hart en bloedvaten. Het scharrelen van kippen is een van de grootste bronnen van fijnstofemissies.

Wouter van Dijk