Wegen zeer druk

30 juli 2021 om 15:13

WESEL (ANP) De ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, waarschuwt vakantiegangers dat de veelgebruikte snelwegen A1 en A61 in Duitsland deels onbegaanbaar zijn door de schade die het hoogwater deze maand heeft aangericht. 


Er zijn omleidingsroutes van tientallen kilometers lang, maar bestuurders moeten overal rekening houden met lange files. Omrijden over regionale en lokale wegen in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts heeft volgens de autoclub geen zin, want daar gelden helemaal veel afzettingen om herstelwerkzaamheden de ruimte te geven.


De A1 en de A61 zijn onder Nederlanders die naar het zuiden gaan heel populair. De A1 is de noord-zuidroute die richting Frankrijk en Italiƫ voert. De autosnelweg heet tussen Keulen en Daun de Eifelautobahn. In de Eifel ligt het Ahrdal, dat bijna helemaal is weggespoeld door het water. Tussen Keulen en Euskirchen is de snelweg in beide richtingen helemaal dicht. Voor zover lokale wegen in het Ahrdal nog begaanbaar zijn, zijn ze alleen toegankelijk voor hulpdiensten.


De schade aan de A61, van Venlo richting Oostenrijk, is nog veel groter. De snelweg is bij Erfstadt bezweken onder de waterdruk en doormidden gebroken. Ook op andere plekken is het wegdek compleet verdwenen. Er is volgens de Duitse verkeersdienst nog niet te zeggen wanneer begonnen kan worden met reparatie van de snelweg. Eerst moet de omgeving weer begaanbaar zijn voor verkeer. De verkeershinder door de overstromingen zal volgens de ADAC in elk geval nog maanden gaan duren.