30 juli 2021 om 19:55

Amsterdam

120 mensen opgelicht door Ierse 'klusjesmannen'

(ANP) Zeker 120 mensen zijn slachtoffer geworden van rondreizende malafide Ierse 'klusjesmannen'. Dat bevestigt de Amsterdamse politie na berichtgeving van Het Parool. De politie deed tussen eind 2017 en de lente van 2020 twee onderzoeken naar de zogenoemde 'Irish Travellers'. De slachtoffers zijn in totaal voor ruim 1,7 miljoen euro opgelicht.

De nepklusjesmannen mikten vooral op oudere en kwetsbare slachtoffers. Ze belden bij hen aan en overtuigden ze akkoord te gaan met een simpele klus aan huis, zoals het schoonspuiten van de gevel. Eenmaal aan het werk ontdekten ze zogenaamd urgente, spoedeisende problemen aan de woning die zij tegen betaling van grote geldbedragen wel konden verhelpen. Kort na betaling verdwenen ze uit beeld.

De groep is al meer dan tien jaar actief in Nederland. Eind 2017 en begin 2018 was er een piekmoment in het aantal aangiftes in en rond Amsterdam. De 120 slachtoffers komen echter niet alleen uit Amsterdam, maar ook daarbuiten, zoals Leiden en Den Haag. "Het onderzoeksteam heeft dan ook enige tijd ondersteuning gehad van collega's uit Den Haag", aldus een politiewoordvoerder.

De politie vermoedt dat het werkelijke aantal slachtoffers mogelijk nog hoger ligt. "Sommige gedupeerden hebben uit schaamte wellicht geen aangifte durven doen", aldus de politie. "Ons advies is om nooit in te gaan op klusjesmannen die ongevraagd hun diensten aanbieden."

Op het piekmoment waren zeker veertig verschillende 'klusjesmannen' actief, denkt de politie. Hoeveel het er precies waren is lastig te zeggen, omdat de groepen soms in wisselende samenstellingen opereerden.