Zevensprong

30 juli 2021 om 14:12

Nachtelijke avonturen

Slecht slapen is normaal gesproken geen feest, maar momenteel maal ik er -letterlijk- minder om dan anders. Dankzij de Olympische Spelen is er ook ´s nachts best wat te beleven op televisie. Zo zag ik de Nederlander Kamminga zich al schoolslaand naar een zilveren plak op de 100 en 200 meter schoolslag zwemmen.  

Ik let uiteraard vooral op de verrichtingen van Simone van de Kraats, die de Barneveldse eer hoog houdt in het Nederlands waterpoloteam. Deze week schoot ze tijdens het belangrijke duel met Spanje maar liefst zes keer raak, waardoor ze een belangrijk aandeel had in de 14-13 overwinning. Aangezien Simone goud waard is voor de Nederlandse ploeg, kan haar achternaam zo langzamerhand wel worden veranderd in Karaats. Een pareltje deze Barneveldse. En het feest is voor de waterpoloërs voorlopig nog niet voorbij.


De nachtelijke avonturen voor de televisie deden me terugdenken aan 2000, toen zwemmers van het Barneveldse DWK op de Spelen van Sydney meededen aan de 4x100 vrijeslag. De medaillekansen werden voor dit viertal hoog ingeschat, dus zat ik vol spanning voor de televisie. Wat een hoogtepunt had moeten worden, werd een ongelooflijke deceptie. Dennis Rijnbeek, één van de DWK´ers, nam namelijk één honderdste van een seconde te snel over van zijn voorganger, waardoor het hele team werd gediskwalificeerd. De olympische droom was binnen een fractie van een seconde veranderd in een regelrechte nachtmerrie. En als ik al verslagen in mijn stoel zat, hoe triest moest de stemming in het Nederlandse zwemkamp dan wel niet zijn? En het was ook al duidelijk wie de zondebok was.

Dennis had mij voor het toernooi zijn telefoonnummer gegeven, zodat ik hem kon bellen na zijn race. Nu ben ik niet zo snel zenuwachtig voor een interview, maar in dit specifieke geval had ik best een knoop in mijn maag. Deze jongen zag vier jaar keiharde training in één honderdste van een seconde in rook opgaan en was daarbij ook nog eens verantwoordelijk voor de uitschakeling van zijn teamgenoten. Maar Dennis nam gewoon op en stond mij keurig te woord en gaf antwoord op alle vervelende vragen die ik te stellen had. Ik heb wel eens leukere verhalen gemaakt.

De komende week heb ik nog meer tijd voor de Spelen, omdat mijn vakantie is aangebroken. In huize Roest geen eindeloze debatten over de plek van bestemming. Wij blijven gewoon lekker in Nederland. Vakantie is ontspanning, dus voel ik er weinig voor om me op voorhand druk te moeten maken over allerlei ingewikkelde coronaragels in het buitenland. En mijn zus heeft een huis met een zwembad in Ouddorp. Dus dit weekend welgeteld anderhalf uur rijden richting het zuidelijkste puntje van Zuid-Holland en dan duik ik meteen de stoel in met mijn allereerste boek. Heerlijk vooruitzicht.

Het lekkerste vind ik dat ik drie weken lang de wekker niet hoef te zetten. Al sluit ik niet uit dat ik er ´s nachts stiekem toch nog een keer uitga om een mooie sportwedstrijd te kunnen zien.


[Erik Roest