Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. anp / Phil Nijhuis

Al vanaf 12 jaar Moderna-vaccin

30 juli 2021 om 19:08

Minister De Jonge geeft helderheid

DEN HAAG (ANP) Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen behalve het vaccin van Pfizer nu ook het Moderna-vaccin krijgen. 


Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft vrijdag besloten dit vaccin toe te staan nu de Gezondheidsraad hierover een positief advies heeft uitgebracht. Volgens de raad is het gebruik van dit vaccin bij jongeren werkzaam en veilig.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft De Jonge dat het Moderna-vaccin bij jongeren vooral zal worden toegediend op de Caribische eilanden Saba en Sint-Eustatius. Op deze kleine eilanden in het koninkrijk wordt uitsluitend met Moderna geprikt. Vanaf dit weekeinde kunnen daar de jongeren van 12 tot en met 17 jaar worden gevaccineerd.

Eind juni werd het BioNTech/Pfizer-vaccin als eerste toegelaten voor gezonde jongeren. De eerste prikken werden begin juli gezet. Omdat in Nederland genoeg Pfizer-vaccin op voorraad is en omdat daarvoor een kortere periode tussen twee prikken nodig is dan bij Moderna, zullen jongeren hier voorlopig Pfizer blijven krijgen. Pfizer heeft een interval van 21 dagen en voor Moderna is dat 28 dagen. Volgens De Jonge zullen jongeren die dat willen, volledig gevaccineerd kunnen beginnen aan het nieuwe schooljaar. Beide vaccins zijn gebaseerd op de zogenoemde mRNA-techniek. In de inenting zit een stukje genetische code, die het lichaam ertoe aanzet bepaalde eiwitten aan te maken die lijken op een eiwit van het coronavirus. Op die manier kan het afweersysteem leren het virus te bestrijden. De Gezondheidsraad herhaalt in het advies dat vaccinatie van jongeren "aanvaardbaar, zinvol en verantwoord" is.