Henriëtte Hofman neemt het stokje over van stadsdichter Bert Jurling.
Henriëtte Hofman neemt het stokje over van stadsdichter Bert Jurling. Kees van den Heuvel

‘Ik hoop dat [poëzie] wat dichterbij komt’

Henriëtte Hofman nieuwe stadsdichter gemeente Nijkerk

30 juli 2021 om 11:00

Een vriendin heeft me op de oproep voor een stadsdichter gewezen. ‘Dat is net iets voor jou’, zei ze. Maar op iemand van mijn leeftijd, ik ben 71 jaar, zit toch niemand te wachten? Ik hoef niet zo nodig in de openbaarheid”, vertelt Hofman bescheiden. ,,Ik liet het op z’n beloop, totdat cultuurmakelaar Jacqueline de Jong vroeg of ik de oproep gezien had. Toen heb ik een brief geschreven en die werd goed ontvangen. Ik dacht, het wordt misschien wel wat.” 

Er waren niet veel gegadigden voor de functie van stadsdichter. ,,Bert Jurling, de vorige stadsdichter, had al een jaar extra gedaan. En om dat te evenaren is moeilijk. Ik ben in de bibliotheek op gesprek geweest bij een afvaardiging. Daar heb ik poëzie gedaan. Ze leken er wel blij mee te zijn en hebben vervolgens de jury ingelicht. In verband met de coronapandemie ging de procedure anders dan gebruikelijk.” Aan Hofman werd uiteindelijk de functie van stadsdichter toegekend.


TOEGANKELIJK ,,Ik vind het een uitdaging of ik mensen kan bereiken met poëzie. Het ligt niet erg in de belangstelling, mensen haken snel af. Poëzie is een stiefkind. Ik houd van toegankelijkheid. Als je gedichten moet uitleggen, wie bereik je dan? Ik ben stadsdichter en geen docent literatuur”, zegt Hofman. ,,Op jonge leeftijd maakte en las ik al gedichten. Het intrigeerde me dat mooie woorden samen met elkaar een bepaalde sfeer oproepen. Dat is blijven hangen. Op school hield ik al van Nederlands, maar voordragen vond ik vreselijk.” Ze hanteert de term voordragen niet, in plaats daarvan gebruikt ze de term ‘zeggen’. ,,Ik lees het vanaf mijn papier waarbij de dictie het belangrijkst is. Ik hoop dat de poëzie wat dichterbij komt en niet alleen met Sinterklaas. Dan gaat half Nederland dichten. Ik ben gek op het Sinterklaasfeest, ik vind het leuk dat iedereen dan moeite doet om een gedicht te maken. Al dan niet met behulp van internet.”


GEDICHTEN Van de stadsdichter wordt verwacht dat ze minimaal acht gedichten per jaar maakt. Inmiddels heeft ze al een viertal gedichten geschreven, waarvan er drie eerder al in deze krant zijn gepubliceerd. Haar eerste gedicht als stadsdichter maakte ze toen ze het stokje overnam van Jurling. ,,Hij heeft de Kunst- en Poëzieroute gemaakt. Mij is gevraagd of ik hiermee verder wil gaan. Ik mag er mijn eigen draai aan geven.” Indien mogelijk speelt ze ook in op de actualiteit. Zoals de afgeronde restauratie van de toren waar ze een gedicht over heeft gemaakt. Hofman moet wel feeling met een onderwerp hebben, klakkeloos een gedicht schrijven is niet haar stijl. ,,Ik was bezig om een nieuw boek te schrijven, maar dat heb ik voorlopig weggelegd. Stadsdichter zijn gaat nu voor en kost ook de nodige energie.”


MUZIEK EN POËZIE Hofman woont in het prachtige buitengebied van Nijkerk. Als natuurliefhebber haalt ze er inspiratie uit. ,,Als ik met mijn hond wandel en er schiet me iets te binnen dan baal ik als ik geen notitieboekje bij me heb.” Samen met haar zoon gitarist Melcher de Vries, van gitaarschool Rollocastle in Nijkerk, zijn er plannen om muziek en poëzie te combineren. Strak omlijnd zijn de plannen nog niet, die moeten nog vorm krijgen. ,,Nijkerkerveen en Hoevelaken ken ik minder, daar ga ik nog een keer doorheen fietsen om ideeën op te doen. Misschien moet ik iets nieuwsgieriger worden en durven te vragen.” 

Hofman heeft een indrukwekkende staat van dienst. Ze schrijft dus al vanaf haar veertiende jaar en begon met kinderverhaaltjes en kinderpoëzie. Alles werd geplaatst in kranten en tijdschriften. Daarna heeft ze voor persbureaus gewerkt, als bureauredacteur en met vrij werk, ook voor volwassenen. Kranten en tijdschriften plaatsten korte verhalen voor volwassenen, verhaaltjes en feuilletons voor kinderen en gedichten van haar hand. Ze is ook puzzelontwerper, maar doet dit alleen nog voor vaste klanten. Soms dicht ze ook bij schilderijen, tekeningen en foto’s van andere kunstenaars en voor diverse exposities. Dan leest ze voor uit eigen werk, bij openingen van tentoonstellingen en andere gelegenheden.


CREATIEVE FAMILIE Hofman komt uit een creatieve familie. Samen met haar vader Jan R. Hofman, die leraar tekenen, kunstgeschiedenis en illustrator was, en haar zus kunstschilder/illustrator Martha Hofman, heeft ze lang gewerkt voor dagbladen en voor verschillende tijdschriften. Zij namen de kinder-/jeugdpagina’s voor hun rekening. Met elkaar produceerden zij ook voor de STER: reclametekenfilms. Artikelen, vertalingen, feuilletons en korte verhalen voor uitgeverijen behoorden tot het repertoire van Henriëtte Hofman, evenals gedichten voor religieuze- en natuurbladen. Samen met haar zus Martha heeft ze verschillende kinderboekjes op de markt gebracht. Ook met Inge de Vries-Dijk heeft ze een boekje gemaakt. Daarnaast werkte Hofman samen met fotokunstenaar Izaak P. Slagt. Samen maakten ze een bijzondere vorm van kunst: fotodichten. Bewerkte beelden van Slagt met bijpassende poëzie. Textielkunstenaar Bea Berends - van de Weijer neemt in haar werk ook gedichten van Hofman op. 


DODENHERDENKING Het buurtschap waar Hofman woont heeft, in verband met de coronapandemie, zowel vorig jaar als dit jaar op 4 mei zelf een Dodenherdenking gehouden bij het kerkje van Driedorp. Aan Hofman werd gevraagd om enkele gedichten voor te dragen. Gezien de belangstelling is het niet uitgesloten dat dit een jaarlijks terugkerend gebeuren wordt. 

,,Als stadsdichter breng je iets onder de mensen; ik hoop dat ze het leuk gaan vinden. Daarvoor is het bedoeld. Hopelijk zien de mensen er de meerwaarde van in. Poëzie is gewoon een ambacht”, besluit Hofman.

Henriëtte Hofman is de nieuwe stadsdichter van de gemeente Nijkerk: ,,Als stadsdichter breng je iets onder de mensen; ik hoop dat ze het leuk gaan vinden."