Een Parentshouse kan uitkomst bieden na een echtscheiding, want het biedt een tijdelijke woonruimte.
Een Parentshouse kan uitkomst bieden na een echtscheiding, want het biedt een tijdelijke woonruimte. Freek Wolff

[Na echtscheiding] even in Lunters ‘parentshouse’

30 juli 2021 om 12:56

Het pand is in 1918 gebouwd en fungeerde lange tijd als hotel-pension. Later werd het een gezinsvervangend tehuis voor verstandelijk beperkten tot het jaar 1981. Sinds die tijd woont Peter er, terwijl hij daarvoor jarenlang in Ede woonde, ook omdat hij werkzaam was op diverse kazernes. 

Na de verhuizing naar Lunteren gaven hij en zijn echtgenote onderdak aan veel mensen, zoals een Joegoslavisch vluchtelingengezin, een dame uit Bosnië, een Tsjechische vrouw die met vier Poolse mannen in een caravan moest wonen, alleenstaande minderjarige asielzoekers uit China en Afrikaanse landen. ,,Ik heb heel veel in het buitenland gewerkt en zowel mijn vrouw als ik spreken diverse talen. Dus dat hielp om goed met deze mensen te communiceren.” Begin 2020 overleed vrij onverwacht de echtgenote van Peter, zodat hij er ineens alleen voor kwam te staan, samen met zijn 42-jarige zoon Henk die verstandelijk gehandicapt is. Sinds kort verblijft die in een zorgboerderij in Voorthuizen, zodat Peter nu in zijn eentje een woning heeft met tien kamers en twee badkamers. Zijn dochters waren al vele jaren het huis uit. 


GEZELSCHAP De nieuwe situatie zette Peter aan het denken. ,,Omdat ik graag gezelschap wil, dacht ik eerst aan bed & breakfast, maar de huishoudelijke zorg hiervoor zie ik niet zo zitten. Daarna kwam het idee naar boven om een drietal kamers te verhuren aan studenten, maar ik vermoedde dat ik met deze categorie nog steeds weinig aanspraak zou hebben.” Zijn jongste dochter bracht hem op het spoor van het fenomeen Parentshouses. Het idee is bedacht door de Amsterdamse dominee Rob Visser. Parentshouses is een burgerinitiatief om de vertrekkende ouder bij een echtscheiding tijdelijk onderdak te bieden, omdat het vaak moeilijk is om een woonruimte in de buurt te krijgen en omdat de financiële middelen nogal eens beperkt zijn. In ons land scheiden jaarlijks zo’n 50.000 paren, waar ongeveer 80.000 kinderen bij betrokken zijn. ,,Zij zijn vaak de dupe.” 


Een Parentshouse biedt units die tegen een sociaal huurtarief worden aangeboden voor een periode van maximaal negen maanden. ,,Anders loop je vast in de huurbescherming. Wanneer je mensen langer laat huren, kan de eigenaar de huur niet meer opzeggen. Parentshouses zijn bedoeld als tijdelijk initiatief om mensen even de rust te geven na een moeilijke tijd, zodat ze in de periode dat ze hier zijn zich kunnen richten op een nieuwe situatie na hun scheiding.” Intussen zijn er Parentshouses op zo’n vijftien locaties in plaatsen als Amersfoort, Amsterdam en Nijkerkerveen.


MEERWAARDE Peter benaderde de Stichting Parentshouses en na een gesprek heeft hij de gemeente Ede om medewerking gevraagd voor dit initiatief. Een vergunning bleek niet nodig te zijn. ,,Gezien de woningnood zou dit in een behoefte kunnen voorzien en een meerwaarde voor de gemeente betekenen.” Nadat de gemeente was geïnformeerd dat het Parentshouse Lunteren gereed was om mensen op te vangen, kreeg hij binnen een paar dagen al drie reacties van gegadigde ouders. 

REURING De (slaap)kamers, een eigen woonkamer en badkamer met douche en toilet zijn ruim en ademen een warme sfeer uit, mede door veel gebruik van grenen en eiken houtwerk voor het interieur. De keuken en wasmachine deelt een gast met de eigenaar. Intussen heeft hij zijn eerste ervaring van een kleine maand achter de rug, met een moeder en vier kinderen die plotseling op straat stonden. De gastheer vindt dat het geweldig ging, ondanks dat het meteen een vrij uitzonderlijke situatie was. Want eigenlijk is het niet de bedoeling dat kinderen ook structureel in een Parentshouse verblijven, maar er alleen zo nu en dan logeren. Hij vond het geen probleem, omdat er zicht was op een snelle verandering in de woonsituatie en blijft zich flexibel opstellen. ,,Soms moet je meebewegen met mensen die op een dieptepunt zitten”, vertelt hij. ,,De ouder krijgt een eigen slaapkamer en een woonkamer die gedeeld wordt met een eventuele tweede ouder. Hij of zij kan daar gebruik van maken en eventuele gasten ontvangen. We zitten niet de hele dag op elkaars lip. Het draait bij mij er vooral om dat er reuring is in het huis, want ik wil hier voorlopig nog niet weg.”

Het Lunterse Parentshouse ligt op een rustige plek in het centrum van het dorp. De gastheer zal ook lokale huisartsen en zorgorganisaties op de hoogte brengen van zijn Parentshouse. Binnenkort heeft hij opnieuw een gesprek met de gemeente. ,,Ik merk nu al dat er veel vraag is naar tijdelijke woonruimte. Ik heb al meerdere schrijnende verhalen gehoord. Mijn vrouw hielp vroeger waar ze maar kon en ik wil graag die gedachte voortzetten.”

Meer informatie op www.parentshouses.nl.