Vandalisme bij slagerij Van Hunnik in Barneveld.
Vandalisme bij slagerij Van Hunnik in Barneveld. Harry van Hunnik

Vandalisme in centrum Barneveld

30 juli 2021 om 15:04 Maatschappelijk

BARNEVELD Verschillende ondernemers in het winkelcentrum van Barneveld waren de laatste tijd doelwit geworden van vandalisme en criminaliteit. De Barneveldse Middenstands Vereniging (BMV) roept ondernemers op waakzaam te zijn.

Afgelopen week was het raak bij ijssalon Van Gelre, op de hoek Langstraat/Jan van Schaffelaarstraat. Nog onbekenden vernielden in de nacht van dinsdag op woensdag de glazen toegangsdeur. ,,Maar ook een glazen deur bij de koelwerkbank, binnen in het pand werd vernield’’, aldus Richard Delsing namens de ijssalon. 

KANSLOZE ACTIE Eerder was er ook al een incident bij de nog maar net geopende baby- en kinderspeciaalzaak IkenIk aan de Jan van Schaffelaarstraat, waar een ruit van de etalage flink beschadigd werd. Gebroken glas was ook het geval bij slagerij Van Hunnik aan de Burgemeester Kuntzelaan, vorige week dinsdagnacht. ,,Ik kreeg die nacht bezoek van twee personen die met een hamer de deur insloegen’’, zegt Harry van Hunnik. ,,Ze hebben welgeteld ongeveer vijf euro aan kleingeld meegenomen, plus een fles mayonaise. Een kansloze actie dus. Vooral ontzettend vervelend omdat wij met de schade en heel veel glas op de stoep zitten.’’ Verder vond begin deze maand een ramkraak plaats bij de Barneveldse Brillenwinkel aan het Dijkje, waarbij de daders de glazen pui verwoestten door er met een auto tegenaan te rijden.

ONTZETTEND JAMMER Alles bij elkaar is er volgens voorzitter Kitty Schueler van de BMV geen reden tot paniek. ,,Maar het is wel goed om met elkaar waakzaam te zijn’’, zegt zij. ,,De meeste voorvallen kun je volgens mij scharen onder vandalisme. Van de wijkagent hoorden we dat er ook enkele vlaggenmasten in het dorp beschadigd zijn. Misschien zijn er in de vakantieperiode individuen die zich vervelen. Het is gewoon ontzettend jammer.’’ 

Het vandalisme gebeurt overwegend ‘s avonds en ‘s nachts. De BMV roept ondernemers daarom op eventuele camerabeelden of andere informatie door te geven aan de politie. Schueler heeft die oproep inmiddels ook gedeeld binnen de groepsapp voor ondernemers in het centrum van Barneveld. Van Hunnik: ,,Ik heb in ieder geval al camerabeelden gedeeld met de politie. Op mijn beelden zijn de twee ongenode bezoekers haarscherp te zien, dus wellicht leidt dat nog ergens toe.’’

Wouter van Dijk

Vandalisme bij ijssalon Van Gelre in Barneveld.
Afbeelding