Leverkusen

28 juli 2021 om 10:04

Doden door zware explosie in West-Duits chemiepark

(ANP/DPA) Zeker twee mensen zijn omgekomen door een zware explosie op een groot chemiepark in het West-Duitse Leverkusen. Daarnaast hebben 31 medewerkers verwondingen opgelopen en worden vijf anderen vermist. De ontploffing vond plaats bij een afvalverwerkingsinstallatie van het bedrijf Currenta.

Het chemiepark meldt dat de zoektocht naar de vermisten "op volle toeren" doorgaat. "Helaas neemt de hoop om ze levend terug te vinden af", aldus de manager. De explosie vond dinsdag omstreeks 09.40 uur plaats. Over de oorzaak is nog niets bekend. De politie kan het onderzoek naar de toedracht pas starten als de hulpdiensten hun werk hebben afgerond.

Het ongeluk vond volgens Duitse media plaats bij de opslag met tanks bij de vuilverbranding. Een tank met oplosmiddelen stond urenlang in brand. Op het getroffen bedrijventerrein Chempark in Leverkusen tussen Düsseldorf en Keulen, in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen, is ook chemieconcern Bayer gevestigd. De knal was tot in de wijde omgeving te horen. Ook steeg er een rookpluim op van honderden meters hoog.

De hulpdiensten riepen omwonenden op binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Ook belangrijke snelwegen in de buurt werden afgesloten. De Duitse burgerbescherming sprak over extreem gevaar. Na metingen van de lucht in een deel van de regio concludeerde de brandweer rond de middag dat de bevolking daar geen gevaar meer liep.


Athene

Grote natuurbrand bedreigt buitenwijken Griekse hoofdstad

(ANP/AFP) Een "uit de hand gelopen" natuurbrand woedt in Griekenland aan de voet van de berg Pentelikon, dicht bij buitenwijken van de hoofdstad Athene. De brandweer heeft het vuur nog niet onder controle, maar de situatie is wel verbeterd ten opzichte van de ochtend, melden lokale autoriteiten. Het vuur strekt zich uit over meerdere kilometers. Rook van de brand heeft het centrum van Athene bereikt, 30 kilometer verderop.

De politie heeft vier mensen gearresteerd in het onderzoek naar de oorzaak van de brand. Het is niet duidelijk waarom zij zijn aangehouden.

Autoriteiten hebben inwoners van het getroffen gebied via mobiele telefoons gewaarschuwd voor de vlammen. Inmiddels zijn ruim 140 brandweerlieden uitgerukt, die steun krijgen van tien helikopters en acht blusvliegtuigen. Windvlagen maken het blussen lastig. Meerdere huizen zijn beschadigd door het vuur.

In Griekenland is maandag een weerwaarschuwing afgegeven wegens extreme hitte. Tussen aankomende vrijdag en dinsdag kan het kwik oplopen tot 43 graden in delen van het vasteland. Vanaf woensdag kan de temperatuur al lokaal stijgen naar 41 graden.

De hittegolf houdt naar verwachting aan tot begin augustus.