Pensioenfonds ABP helpt mensen met financiële problemen

28 juli 2021 om 09:30

AMSTERDAM (ANP) Pensioenfonds ABP gaat zich inzetten voor een Nederland zonder schuldzorgen. Daarvoor gaat het grootste pensioenfonds van het land een samenwerking aan met de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). Dit initiatief heeft als doel om Nederlanders preventief uit de schulden te houden.

Ruim een op de vijf huishoudens in Nederland zou nu moeite hebben om maandelijks de rekeningen te betalen. Natuurlijk kunnen ook deelnemers van pensioenfondsen daarmee te maken krijgen. Door samen met NSR "proactief en vroegtijdig" hulp te bieden, hoopt ABP dat deelnemers die mogelijk in de financiële problemen zitten weer grip op hun financiën krijgen.

Medewerkers van de klantenservice van pensioenuitvoeringsorganisatie APG, die optreedt namens ABP, zijn inmiddels getraind om signalen die duiden op mogelijke betalingsproblemen in een vroeg stadium te herkennen. Mocht de betreffende pensioendeelnemer daarvoor open staan, dan biedt APG hulp aan. Deze hulp bestaat dan uit het meedenken in oplossingen en welke instanties daar bij kunnen helpen.


Kifid: 'Bank mag voorwaarden overgenomen hypotheek niet aanpassen'

DEN HAAG (ANP) Een bank mag de voorwaarden van een hypotheek die het door een overname in handen heeft gekregen, niet eenzijdig veranderen. Dat heeft klachteninstituut Kifid bepaald in een zaak van twee consumenten tegen NN (Nationale Nederlanden). Die hadden hun hypotheek afgesloten bij Delta Lloyd, maar die verzekeraar verkocht zijn hypothekenportefeuille aan NN.

De consumenten wilden de risico-opslag van hun hypotheek in juli 2018 aanpassen omdat de waarde van de hypotheek onder 75 procent van de marktwaarde van het huis was uitgekomen. Daardoor zouden ze in plaats van 0,3 procent risico-opslag op de basisrente naar een risico-opslag van 0,1 procent gaan. Delta Lloyd liet weten dat op dat moment niet te kunnen toestaan vanwege de overname.


Financiële schade door 'spoofing' stijgt

AMSTERDAM (ANP) De schade die mensen lijden door zogeheten spoofing blijft toenemen. Bij deze manier van oplichting maken mensen geld van hun bankrekening over naar criminelen die zich voordoen als bankmedewerkers. Aandacht van de politiek, banken en media voor het probleem heeft de toename nog niet kunnen stoppen, zegt Betaalvereniging Nederland.

Zoals het er nu naar uitziet kan de schade van de relatief nieuwe manier van bankhelpdeskfraude volgens de vereniging dit jaar oplopen naar 40 miljoen euro. Dat was vorig jaar bijna 27 miljoen euro. De fraude zou maandelijks driehonderd slachtoffers eisen en iedere gedupeerde zou al snel 10.000 euro kwijt zijn.

Slachtoffers van spoofing zijn volgens de Betaalvereniging met name ouderen.