Tientallen tolken nog niet terug uit Afghanistan

28 juli 2021 om 08:25

DEN HAAG (ANP) In Afghanistan wachten nog zeker zeventig tolken die voor de Nederlandse militairen werkten, op hun vertrek naar Nederland. De betrokkenen hebben een aanvraag ingediend bij Defensie, maar moeten voor zichzelf en hun gezin nog paspoorten krijgen van de Afghaanse overheid. Deze hobbel neemt vaak enige tijd in beslag, maar we mogen ze niet zonder paspoort en visum meenemen, zegt een woordvoerder van Defensie naar aanleiding van een artikel in Trouw.


De Tweede Kamer had begin juni nogmaals aangedrongen op een zo snel mogelijke toelating voor tolken, omdat zij groot gevaar kunnen lopen nu de westerse troepen zich terugtrekken en de Taliban weer oprukken in het land. Defensie zegt zich actief op te stellen met de aanvragen. Het ministerie stelt (deels online) de identificatie vast, om te controleren of de betrokkene echt een tolk was. Ook is het soms lastig vast te stellen hoeveel kinderen er zijn. Daarna worden de benodigde papieren aangevraagd, met hulp van de Nederlandse ambassade, waar ook is opgeschaald.

Inmiddels zijn ruim honderd tolken en hun familie in Nederland, zegt Defensie. Begin juni waren dat er nog 68. In Nederland gaan ze naar de opvanglocatie in Ter Apel, waar ze een asielprocedure ingaan. Defensie houdt contact daarover met de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND.