'Mannen stonden klaar om De Vries te filmen na aanslag'

28 juli 2021 om 07:12

AMSTERDAM (MEDIAWATCH) De politie houdt er sterk rekening mee dat in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam twee mannen klaar stonden om het lichaam van Peter R. de Vries te filmen nadat hij was neergeschoten. Dat zeggen goed ingevoerde bronnen rondom het onderzoek tegen het AD.

Vrijwel direct nadat Peter R. de Vries was neergeschoten, verschenen op sociale media filmpjes waarop te zien was dat De Vries op de grond lag en werd geholpen door omstanders. De filmpjes werden daarna via met name WhatsApp door heel Nederland gestuurd. Het politieonderzoek richt zich uiteraard op de opdrachtgevers en uitvoerders van de aanslag, maar er wordt ook onderzoek gedaan naar de makers van deze video’s. "Als je maximale aandacht wilt, dan doe je dit. Het vermoeden bestaat dat de mannen gewoon klaarstonden", aldus een bron.


23 jaar cel geëist tegen 'Balie-Syriër'

SCHIPHOL (ANP) Tegen 'Balie-Syriër' Aziz A. is dinsdag een gevangenisstraf van 23 jaar geëist. De 35-jarige A. wordt verdacht van onder meer deelname aan een terroristische organisatie tussen 2011 en 2014. Volgens het Openbaar Ministerie verkeerde A. in de hoogste regionen van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, waar hij een leidinggevende positie had. Ook ziet het OM bewijs dat hij een rol heeft gespeeld bij meerdere aanslagen waardoor veel doden zijn gevallen.

Het OM verdacht Aziz aanvankelijk ook nog van het medeplegen van negentien moorden "met terroristisch oogmerk" in 2012 in Syrië, maar daar is onvoldoende bewijs voor. Dus daar is vrijspraak voor gevraagd.

Aziz dook in 2017 ineens op tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Hij is ook de ex-vriend van de Nederlandse journaliste Ans Boersma, die in 2019 Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte.


OM neemt onderzoek naar mishandeling      op Mallorca over 

UTRECHT (ANP) De Spaanse justitie heeft Nederland verzocht het onderzoek naar de fatale mishandeling op Mallorca eerder deze maand over te nemen. Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland, dat zelf ook al onderzoek doet naar de dodelijke vechtpartij op het strand van Palma de Mallorca, gaat dat onderzoek uitvoeren, laat het OM in een verklaring weten. Ook de berechting zal in Nederland plaatsvinden.

In de vroege ochtend van 14 juli gingen dertien Nederlandse jongeren voorbijgangers te lijf in een uitgaansgebied van Palma. Een groepje van vijf dat ze aanvielen raakte gewond. Een van de vijf slachtoffers, een 27-jarige man uit Waddinxveen, werd tegen het hoofd geschopt. Hij overleed vorige week zondag in een ziekenhuis in Palma als gevolg van het hersenletsel dat hij had opgelopen.

Twaalf van de dertien verdachten bleken kort na de knokpartij terug naar Nederland te zijn gevlogen.