Lineth Beerensteyn (archieffoto) toonde zich aardig in de wedstrijd tegen China.
Lineth Beerensteyn (archieffoto) toonde zich aardig in de wedstrijd tegen China. Tijdens de Vriendschappelijke Interland Wedstrijd Tussen Nederland en Noorwegen in Stadion de Grolsch Veste op 15 Juni 2021 in Enschede, Nederland.het Nederlands Dames Elftal Bereid Zich Voor op de Olympische Spelen in Tokio. anp / Vincent Jannink

Voetbalsters nu tegen de VS

27 juli 2021 om 19:28

China met liefst 8-2 verslagen

YOKOHAMA  (ANP) De Nederlandse voetbalsters hebben zich met een klinkende zege geplaatst voor de kwartfinales bij de Olympische Spelen. Oranje versloeg het zwakke China in Yokohama met 8-2. De doelpunten van de Europees kampioen kwamen op naam van Lineth Beerensteyn (2), invalster Vivianne Miedema (2), Lieke Martens (2), Shanice van de Sanden en Victoria Pelova.


Met de afsluitende overwinning verzekerde Oranje zich van de groepszege. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman won eerder met 10-3 van Zambia en speelde daarna gelijk tegen Brazilië (3-3). Brazilië eindigde in poule F eveneens op 7 punten. De Zuid-Amerikaanse ploeg won in het laatste groepsduel met 1-0 van Zambia. Dankzij een veel beter doelsaldo ging de groepswinst naar Nederland.

Door de eindzege in de poule speelt Oranje vrijdag in de kwartfinales in Yokohama tegen wereldkampioen Verenigde Staten. De Amerikaanse ploeg eindigde in groep G verrassend als tweede achter Zweden.

Nederland en Verenigde Staten kwamen elkaar in 2019 tegen in de finale van het WK. In Lyon verloor Oranje met 2-0. In november vorig jaar eindigde een oefeninterland tussen de twee toplanden in Breda met dezelfde uitslag, ook in het voordeel van de Amerikaanse ploeg.

Miedema kreeg in Yokohama aanvankelijk rust van Wiegman. De aanvalster van Arsenal had wat lichte fysieke klachten. Beerensteyn bleek een waardige vervanger en scoorde in de eindfase van de eerste helft twee keer fraai met bekeken schoten in de verre hoek. Miedema viel na ruim een uur alsnog in, voor Daniëlle van de Donk, en kwam snel tot scoren. Daarna was de topscorer aller tijden van Oranje opnieuw trefzeker. Miedema heeft na drie olympische duels nu al acht keer gescoord.


INVALBEURT Beerensteyn had in de eerste twee groepsduels van Oranje genoegen moeten nemen met een invalbeurt. "Ik wilde me nu dus graag laten zien en dat heb ik wel goed gedaan, denk ik, met twee doelpunten", concludeerde de aanvalster van Bayern München voldaan. "Misschien wordt het nu wel tijd voor mij om met de bondscoach te gaan praten over hoe ik echt een basisplaats kan afdwingen. Want dit smaakt naar meer, zeker weten."