Afbeelding
Margreet Hendriks

Fusiekwestie Scherpenzeel/Barneveld in EenVandaag

27 juli 2021 om 21:00 Politiek

HILVERSUM/SCHERPENZEEL/BARNEVELD Het landelijke actualiteitenprogramma EenVandaag heeft dinsdagavond aandacht besteed aan door de Provincie Gelderland beoogde fusie van Scherpenzeel met Barneveld. Aan het woord kwam Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht  aan de Universiteit van Leiden. Die stelt dat de overheid ,,ontzettend voorzichtig’’ moet zijn met het opleggen van een fusie, omdat een petitie heeft aangetoond dat  82 procent van de inwoners tegen is en ook de gemeente Scherpenzeel zelf de noodzaak ervan niet ziet. ,,Een gemeente is geen koekjesfabriek.”  

Voermans stelt in EenVandaag dat er drie voorwaarden zijn voor een fusie. Zo moeten er volgens hem ‘evidente problemen met de bestuurskracht’ zijn. De provincie Gelderland gebruikt met name dit argument om de fusie te rechtvaardigen. Voermans noemt het echter een zeer breed en discutabel begrip. ,,Hier wordt van alles onder geschaard. Er kan in rapporten worden getwijfeld aan de bestuurskracht op lange termijn. Dat stelt een consultant dan op, maar is eigenlijk maar weinig concreet.” 

Ten tweede moet een fusie noodzakelijk zijn. Voermans: ,,Die noodzaak kan bijvoorbeeld bestaan uit financiële problemen, of er is de situatie dat een gemeente niet meer de diensten kan bieden aan de inwoners. Ook kan het zijn dat een gemeente gewoon te klein is en daardoor zelf niet meer voldoende mensen en middelen heeft om te draaien.” Scherpenzeel heeft in dat verband aangegeven graag nauwer samen te willen werken met de gemeente Barneveld, zonder de zelfstandigheid op te geven. 

De derde en laatste is draagvlak. Voermans: ,,Dat kan op meerdere manieren bekeken worden. Dat betekent niet per se dat je neuzen gaat tellen, maar soms wordt er wel gekozen voor een referendum. Er moet voor de wet in ieder geval gemiddeld genomen draagvlak zijn. De meerderheid van de gemeenteraden van de fuserende gemeenten moeten bijvoorbeeld voor zijn. Ook moeten inwoners het zien zitten.”

Het herindelingsvoorstel ligt nu bij demissionair minister Ollongren. Na advies van de Raad van State is het uiteindelijk aan de Tweede en Eerste Kamer om over de zelfstandigheid van Scherpenzeel te beslissen. Voermans: ,,Het is dus zaak dat de leden van de Kamers het echte onafhankelijke advies van de Raad van State goed lezen en daar hun oordeel op baseren.”

(Bron: Een Vandaag)