Mauxi en Rianca.
Mauxi en Rianca. Rianca Hardenberg

‘Het was een weerzien als in een romantische film’

28 juli 2021 om 08:08 Dieren

BARNEVELD Het had niet veel gescheeld of Mauxi, de tienjarige kat van Rianca en Sijtze Hardenberg uit Barneveld, had het volgens de paraveterinaire (dierenarts-ondersteuner, red.) in Voorthuizen niet overleefd.

Mauxi was vorig jaar in november opeens verdwenen, net als twee andere katten uit de Vogelbuurt, waar Rianca en Sijtze met hun kinderen Jessy (3) en Finn (2) wonen.

TE WALGELIJK De kat verdween op 30 november. ,,Ik had het er totdat hij werd teruggevonden heel moeilijk mee’’, vertelt Rianca. Niet alleen omdat ze haar kat miste, maar ook door de reacties die ze op Facebook kreeg, nadat ze er een oproep had gedaan over zijn vermissing. ,,Ik kreeg echt haatreacties, die waren te walgelijk voor woorden, en ook rare telefoontjes.’’ Er waren ook wel mensen die alert bleven en echt wilden opletten of ze hem zagen, maar het leverde niets op.

Na de verdwijning van Mauxi liet Rianca het niet bij een advertentie op Facebook. Ze schakelde Amivedi in, de dierenartsen in Barneveld en Voorthuizen en dierentehuis Levenslust in Barneveld. En ze vertelde erover in de Barneveldse Krant, maar ook dat leverde allemaal niets op.
Totdat ze op donderdag 15 juli een bericht kreeg van inwoners van De Glind. Nadat ze samen met hen had vastgesteld dat het Mauxi wel moest zijn, ging ze meteen naar de boerderij van de vinders. ,,De zoon, schoondochter en hun moeder stonden me buiten al op te wachten op het erf. Ik riep drie keer: Mauxi. Het was vervolgens net als in een romantische film. Mauxi rende op me af, vloog in mijn armen en bleef maar kopjes geven. Dat was een bijzonder moment. Ook bij thuiskomst herkende hij mijn man en kinderen meteen. Helemaal enthousiast.’’

SPOELWORMEN Het was ook meteen duidelijk dat Mauxi gewond was. Hij had een diepe vleeswond vanaf zijn linker voorpoot naar achteren, waar zijn huid ontstoken was. Rianca belde meteen de dierenarts uit Voorthuizen, Frederique, met wie een broer van haar bevriend is. Hij was net op visite bij hen. ‘s Avonds om kwart over tien was ze er. Ze bekeek de wond en stelde vast dat hij onder de littekens zat van de tekenbeten. Hij had ook nog teken. En de wond en de kat in z’n geheel stonk erg. Rianca: ,,Dat kan niet vanzelf zijn gegaan, merkte ze op’’.

De dierenarts ook merkte op dat de wond erg ontstoken moest zijn geweest. Dat kwam doordat de halsband van Mauxi achter zijn voorpoot was getrokken en vervolgens heel strak zat. ,,We moesten het bandje afknippen om hem ervan te bevrijden’’, vertelde de vindster in De Glind, bij wie hij al een tijdje over het erf rond zwierf. Omdat de wond van Mauxi er niet best uitzag, stelde de paraveterinaire arts voor om hem de volgende ochtend direct te opereren. ,,Zijn buik voelde ook dik, hangend en hard aan, wat geen goed teken is’’, vervolgt Rianca.
Bij de dierenarts begon Mauxi vreselijk over te geven: er kwamen allemaal spoelwormen uit. Hij werd geopereerd, kreeg in plaats van de gebruikelijk twee keer, drie keer een wormenkuur voorgeschreven en werd voor de zekerheid ontvlooid en gechipt. ,,Thuis heb ik hem onder de douche met babyshampoo gewassen. We waren er net op tijd bij, zei de dierenarts, vanwege die spoelwormen.’’

TIJGER Mauxi kwam als een katertje van een half jaar bij Rianca en Sijtze aanlopen, in de tijd dat ze nog op een camping aan de Apeldoornsestraat in Voorthuizen woonden. Nadat via de dierenarts was gecheckt dat hij niet was vermist en niemand zich meldde als eigenaar, namen ze hem in huis. Een half jaar later kwam de poes Marley erbij. Zij is nu ruim negen jaar. ,,Mijn man wilde altijd graag twee katten’’, vertelt Rianca. ,,Na de verdwijning van Mauxi wilde hij er ook graag weer een kat bij, maar ik was nog niet over het verlies van Mauxi heen. Een paar weken geleden hebben we toch een kitten opgehaald, Tijger, die nu tien weken is, ook in De Glind, waar ik nog nooit was geweest. Op drie minuten afstand van de vinders van Mauxi zo bleek. En die mensen kenden elkaar ook nog.’’

De andere twee katten die in november vorig jaar uit de Vogelbuurt zijn verdwenen, zijn nog niet terug bij hun eigenaren. ,,Het blijft vreemd’’, zegt Rianca. ,,Je weet nooit voor honderd procent zeker dat je met een kattenhater van doen hebt, maar die kans is wel heel groot, ook vanwege de manier waarop het bandje zat. Nu ik dit heb meegemaakt, wil ik mensen met een kat er meer dan eens op attent maken dat ze moeten opletten. Mauxi heeft het overleefd. het gaat nu erg goed met hem, ook al is hij nog behoorlijk vermoeid en is de wond nog niet helemaal genezen. Met hem er weer bij hebben we nu drie katten.’’

Henk van IJken



Mauxi
Mauxi