Afbeelding
Archief BDUmedia

Windmolens langs A12 en A30 even hoog als Euromast

23 juli 2021 om 07:30 Natuur en milieu

EDE De tien langs de A12 en A30 geplande windmolens worden vrijwel net zo hoog als de Euromast in Rotterdam, ruim 180 meter. Bij de hoogte van de molens, in een energiecluster, is uitgegaan van minimaal 120 meter, de ashoogte van de mast. Dat is net zo hoog als het Erasmus universitair medisch centrum in de Maasstad en het kantoorgebouw Carlton in Almere, eveneens twee van de hoogste gebouwen in Nederland. De lengte van de rotorbladen ofwel de wieken komt nog eens boven de 120 meter uit. Dat heet de tiphoogte, ongeveer tweederde van de mastlengte. Zo heeft een windmolen met een ashoogte van 120 meter een tiphoogte van circa 180 meter.

Er zijn gesprekken met de netbeheerder over de capaciteit van het netwerk. Volgens de gemeente is er binnen het beoogde energiecluster nog capaciteit op het netwerk beschikbaar. Bij de eerste informatiebijeenkomst waren ruim 300 belangstellenden online aanwezig. Dat laat volgens wethouder Geert Ritsema zien dat er veel interesse is voor het traject naar een duurzaam Ede. Omwonenden en bedrijven in een kring van één kilometer rondom de windmolens waren uitgenodigd. Na de zomer wil de gemeente in gesprek met mensen uit de omgeving waar de windmolens zijn gepland. ,,Het liefst organiseren wij persoonlijke ontmoetingen.”

BESLUIT Bedoeling is dat de gemeenteraad eind dit jaar een besluit neemt over het energiecluster, waarvoor zij het gebied langs de A12 en A30 in de wind- en zonnewijzer heeft aangemerkt als zoekzone voor windmolens. In 2023 zouden de windmolens vervolgens in bedrijf kunnen gaan. ,,In de gemeente Ede is gezocht naar een locatie dichtbij snelwegen, bedrijventerreinen en waar ook ruimte is om goed aan te sluiten op het energienetwerk. Dit laatste zorgt ervoor dat het gebied energiecluster A12 en A30 nader wordt onderzocht de komende periode. Dan worden tevens de geluidseffecten en slagschaduw van de windmolens onderzocht. Alle tien zoeklocaties liggen binnen één kilometer van de rijkswegen A12 of A30.”

SCHUIFRUIMTE De exacte plekken waar de windmolens komen te staan is nog niet vastgesteld. Binnen de meeste zoeklocaties is wat wordt genoemd schuifruimte. ,,Windmolens kunnen niet te dicht bij elkaar staan. Als de ene windmolen verschuift moet ook naar de dichtstbijzijnde windmolen worden gekeken.” Van de geplande zoeklocaties wil de gemeente ,,zoveel mogelijk gebruik maken om windenergie te (laten) ontwikkelen om onze duurzame doelstellingen te halen. De energieopbrengst van windmolens hangt af van de hoogte en het type van de molens.” 

ONDERZOEK Bij de informatiebijeenkomst werd gevraagd hoe om te gaan met een basisschool op een locatie en de scouting op een andere locatie. De gemeente zegt dat in de buurt van de verschillende zoeklocaties zich andere functies bevinden dan alleen woningen of bedrijven. ,,Op elke locatie wordt hier bij de uit te voeren onderzoeken nadrukkelijk naar gekeken.” Buiten de tien zoeklocaties heeft de gemeente ,,geen andere zoeklocaties achter de hand.” In het algemeen blijven windmolens voor een periode van 25 jaar staan. 

WIND GENOEG Een andere vraag was of het in Ede wel hard genoeg waait om de windmolens voldoende energie laten opwekken. ,,Ja, in Ede waait genoeg wind. Vanaf windkracht 2 à 3 begint een moderne windmolen met grote wieken al elektriciteit te produceren. Een hoge windmolen met grote wieken produceert in het binnenland bijna net zo veel als aan de kust.”   

door Gerard van Wijk