Het bloemperk eerder dit jaar met kleurrijk bloeiende akeleien en gele morgenster.
Het bloemperk eerder dit jaar met kleurrijk bloeiende akeleien en gele morgenster. Chieni Wassink

Overijverige plantsoenendienst knipt bloemrijk perkje vakkundig kaal

22 juli 2021 om 10:21 Wonen

LEUSDEN Goede bedoelingen zijn nog geen garantie voor een goede uitvoering. Tot die pijnlijke conclusie kwam de Leusdense Chieni Wassink onlangs toen ze tot haar schrik zag dat de ingehuurde plantsoenendienst haar uitbundig bloeiende perkje voor het huis vakkundig had gekortwiekt.

,,Dinsdagmorgen acht uur’’, begon Wassink haar brief aan de redactie van deze krant. ,,Ik kijk uit het raam en zie dat de bloemen uit het perk voor ons huis verdwenen zijn. Naast het perk ligt een stapel afgeknipte akelei en gele morgenster. Ik ben verbijsterd! Wat is dit?’’

STRUIKENPERK ,,Ik had afgesproken dat ik het perk zou onderhouden’’, vervolgt Wassink in haar brief op poten die inmiddels ook op het gemeentehuis werd afgeleverd als bijlage bij een officiële klacht. ,,Dit perk staat te boek als struikenperk’’, antwoordden de tuinmannen toen Wassink ze ter verantwoording riep. 

Het personeel van Sight Landscape, het bedrijf dat de groenvoorziening namens de gemeente in onderhoud heeft, voegde daar als verklaring aan toe dat de burgemeester zou hebben besloten dat het groenniveau naar een hoger peil moet. ,,Alles moet netter’’, zou de man naar verluidt hebben gezegd. 

HOGERE KOSTEN Maar dat klopt niet, zegt de gemeente. ,,De gemeente streeft geen hoger niveau na dan dat we van de aannemer vragen. Een hoger niveau zou hogere kosten met zich meebrengen’’, schrijft een woordvoerder in antwoord op vragen van deze krant. 

De gemeente erkent overigens ruiterlijk dat er in dit geval iets helemaal mis ging: ,,De bloemen van mevrouw zijn inderdaad onbedoeld door de groenmedewerkers uit het betreffende perk verwijderd. Een reden die wij daarvoor kunnen aandragen is de hoge druk waaronder de medewerkers nu moeten werken om de achterstand die het groenonderhoud heeft opgelopen in te lopen. Daardoor zijn extra medewerkers ingezet, die niet van alle afspraken op de hoogte zijn.’’

GEMEENTEGROEN ADOPTEREN ,,Maar het had natuurlijk niet mogen gebeuren’’, voegt de gemeente daar in een schriftelijke reactie haastig aan toe. ,,Sight neemt naar aanleiding van de klacht die mevrouw Wassink bij de gemeente indient contact met haar op.’’

(Tekst gaat onder de foto verder)


Chieni Wassink bij het perk zoals het er nu bij ligt. ,,Hoezo biodiversiteit?’’  foto: Daan Bleuel

Maar wat ging er nou precies mis? Om de burgers nauwer te betrekken bij het onderhoud van de eigen woonomgeving, kunnen bewoners gemeentegroen adopteren en dat zelf of met de buurt onderhouden. ,,Op deze manier geven we de bewoners ruimte om de woonomgeving een ander niveau en uitstraling te geven’’, aldus de gemeente. Het mes snijdt daarmee aan twee kanten. De samenwerking scheelt de gemeente uitvoeringskosten en de bewoners hebben direct invloed op de uitstraling van hun woonomgeving. 

ZELF ONDERHOUDEN Daarbij kunnen de bewoners ervoor kiezen het bestaande groen zelf te onderhouden óf dat -in overleg- te vervangen door beplanting van eigen keuze. ,,Mocht het zo zijn dat bewoners groen willen vervangen, wat technisch gezien nog in prima staat is, dan dragen wij de kosten niet’’, licht de gemeente de eigen regels toe. ,,In dat geval zijn bewoners meestal bereid om hier met elkaar een eigen invulling aan te geven. Voorstellen ten aanzien van inrichting en beplanting komen altijd in overleg ter goedkeuring bij ons langs. Ook worden er afspraken gemaakt wie een eerste en eventueel tweede aanspreekpunt is.’’

Het vergt alleen ook het nodige van de uitvoerders. Die moeten precies weten over welk perk er afspraken met buurtbewoners zijn en hoe die luiden. En, los daarvan, de uitvoerder die door de gemeente is belast met het onderhoud van het openbare groen blijft te allen tijde verantwoordelijk. 

KAART ,,Mocht het bijvoorbeeld zo zijn dat bewoners geen onderhoud meer plegen, dan neemt de aannemer contact op met de initiatiefnemer, om te vragen wat er aan de hand is’’, legt de gemeente verder uit. ,,Als blijkt dat er geen interesse meer is zal het onderhoud weer door de aannemer worden meegenomen op het afgesproken niveau. Er is een kaart waar alle initiatieven op staan. Deze is te zien op:  www.onzebuitenruimte.nl.’’

Chieni Wassink blijft ondertussen boos en verdrietig achter, zoals ze schrijft. ,,Ja mevrouw, we hebben het netjes afgeknipt’’, zei één van de tuinmannen tegen haar. ,,Kan wel zijn, maar alle zaden zijn weg. Dus volgend jaar geen bloemen meer?’’, vraagt Wassink zich af. ,,Hoezo biodiversiteit?’’, schampert ze nog. 

ZAAILINGEN Bij nadere beschouwing gloort er in ieder geval nog een beetje hoop. Onder de gemeentelijke struiken staat in ieder geval nog een aantal zaailingen van de akelei. Die zullen normaal gesproken volgend jaar het perk weer een kleurrijk aanzien geven. 

* Ondertussen heeft mevrouw Wassink laten weten dat de klacht naar tevredenheid is afgehandeld. ,,Er is inmiddels iemand van de gemeente langs geweest en die heeft excuses aangeboden’’, schrijft ze. En daarmee is voor haar de kous af.

door Daan Bleuel